Niby sernik

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Skoro pora już na ciasta na zimno wklepuję przepis na niby sernik z kaszy manny
icon_mrgreen.gif
Bardzo łatwe w wykonaniu, dobre i każdy myśli że o ser
mniam.gif


2 szkl mleka
4 łyżki kaszy manny
1,5 szkl cukru pudru
małe masło roślinne w pudełeczku
2-3 żółtka
2 łyżki żelatyny
4 łyżki kakao
galaretka
można dodać owoce z puszki

Ugotować mannę na mleku (ok 15 min). Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić.

Utrzeć na gładką masę masło, cukier i żółtka. Dodać przetartą przez sito mannę, utrzeć i dodać lekko ciepłą żelatynę.

Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao.Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki, a gdy stężeje wlać na nie jasną częśc masy i znów włożyć do lodówki.

Na wierzchu ułożyć owoce, zalać galaretką. Chłodzić 2-3 godziny.

Jako spód do tego, jak zresztą do większości serników, takich zwykłych, daję płatki kukurydziane. Wysypuję na dno tortownicy na grubo, a na to wylewam masę.
Nie zawsze daję owoce
icon_lol.gif


Zrobię na week to wkleję fotkę, bo do tej pory nie zrobiłam
dump.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Co znaczy "małe masło roślinne w pudełeczku"? Ile to ma gram? I czy musi być roślinne?
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Masło roślinne w pudełeczku małe ma 250 g. Są i w kostce, ale nie próbowałam robić. W pudełeczku jest miękkie. Ono ma dla mnie lekko kwaskowaty smak. Nie robiłam jeszcze z innym.

O tak wygląda:
1722.jpg
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A to masło przypadkiem dosalane nie jest
gruebel_2.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
A nie wiem
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Tak tylko pytam, bo np. rafaello na słonych krakersach się robi, więc może dodatek soli zmienia jakoś smak
icon_wink.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Mam właśnie w lodówce
mniam.gif
Z truskawkami i niebieską galaretką
icon_mrgreen.gif
Mój telefon się zalał w trupa, ale jak mi się uda odpalić fona P. to wstawię foto
icon_lol.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Znów robiłam, tym razem w szklanej misce - najpierw galaretka, później truskawy, i warstwy. Za wcześnie wyjęłam i troszkę się popsuło, ale smak ten sam
mniam.gif


Zdj_cie_04_.jpg
 

Załączniki

  • Zdj_cie_04_.jpg
    Zdj_cie_04_.jpg
    34.6 KB · Wyświetleń: 2

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
i jak Agusiu zrobiłaś ?

Bo tak się zastanawiam czy pasowała by do tego "sernika" pianka z mleka skondensowanego niesłodzonego z galaertką ?
Bo chciałabym zrobić w dużej formie i tak się zastanawiam nad warstwami.
Myślałam o takiej kolejności:
cieniutki biszkopt,
manna biała,
pianka cytrynowa,
manna z kakao,
pianka czerwona,
a na wierzchu galaretka z truskawkami.

Chyba sobie życie utrudniam, nie ?
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Robiłam...ale to pyszne!
mniam.gif
Koleżanka byla zachwycona i szybko przechwyciła ode mnie przepis
icon_wink.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Cieszę się, że smakowało
icon_mrgreen.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
robię dzisiaj znowu, tym razem spróbuję wykombinować zebrę
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Pochwal się zebrą
wink.gif