Śmietankowy jabłecznik

pszczolka

Member
Maj 27, 2007
41
0
0

ciasto:

1 szklanka mąki,
1/2 szklanki cukru,
1/2 kostki margaryny,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gdy będzie się mocno kleić dodajemy jeszcze trochę mąki. Wkładamy do lodówki na 30 min.

krem:
1/2 litra śmietany kremówki 30 %
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki pszennej

100 ml śmiatany mieszmy z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą śmietankę zagotowujemy. Do gotującej się śmietany wlewamy śmietanę z mąką i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 1 min.

ok 1 kg jabłek, garść rodzynek, płatki migdałowe

Ciasto wykładamy na wysmarowaną blachę. Na ciasto wykładamy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i rodzynki. Na jabłka wylewamy budyń.

Pieczemy ok 45 min.

Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto nalepsze gdy jest lekko ciepłe, dlatego gdy wystygnie można je chwilkę podgrzać w mikrofalówce.

Gdy tylko program do wstawiania zdjęć zacznie działać postaram się pokazać jak łądnie wygląda to ciasto.