![]() ![]() |
6 Dec 2004, 14:16
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 866 Dołączył: 29-September 04 Skąd: Toruń Użytkownik nr: 108 |
Pierniczki jak z Kopernika (no może prawie)
Puszyste pierniczki miękkie już następnego dnia po upieczeniu (a czasem nawet od razu). 2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 jajo 3/4 szklanki cukru pudru czubata łyżka miodu 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników (dla mnie najlepsza jest Kotanyi) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2,5 dag drożdży 2,5 dag miękkiego masła Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie. Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C. U mnie leżą bez przykrycia i po nocy są miękkie. |
|
|
|
7 Dec 2004, 18:58
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
nutinko, dlaczego nie napisalas od razu na wstepie, ze te pierniczki sa tak PYSZNE!!!!???
Zrobienie ciasta zabiera doslownie pare minut - cos nie chcialo mi sie sklejac, wiec dodalam troche wiecej plynnego miodu i dobrze, bo zrobily sie takie bardzo miodowe No i mialas racje, nie trzeba ich absolutnie lukrowac, sa wystarczajaco slodkie
|
|
|
|
7 Dec 2004, 19:26
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 866 Dołączył: 29-September 04 Skąd: Toruń Użytkownik nr: 108 |
Bardzo się cieszę, Aniu . Wczoraj znowu robiłam, właściwie robię je ostatnio codziennie po trochu, bo ciągle rozdaję. Dzisiaj chyba też zrobię z podwójnej porcji.
|
|
|
|
7 Dec 2004, 19:30
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
No wlasnie, przepis od razu powinien byc na podwojna porcje
|
|
|
|
7 Dec 2004, 20:47
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.693 Dołączył: 25-September 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Użytkownik nr: 98 |
Właśnie skończyłam pierniczyć.
Robiłam z połowy porcji - wyszło mi 40 sztuk ślicznych i kształtnych pierniczków. Chyba ze sto razy dosypywałam mąki, ale wyszły mniamuśne. Po wyjęciu z piekarnika mięciutkie i pyszne. Pomalowałam je przed pieczeniem białkiem.
|
|
|
|
7 Dec 2004, 21:01
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.377 Dołączył: 15-September 04 Skąd: USA Użytkownik nr: 38 |
ale one slicznie ci kasha wyszly :!: :!:
|
|
|
|
7 Dec 2004, 21:19
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.693 Dołączył: 25-September 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Użytkownik nr: 98 |
CYTAT(belle) ale one slicznie ci kasha wyszly :!: :!:
Są i tak smaczniejsze niż ładniejsze |
|
|
|
7 Dec 2004, 21:21
|
|
|
O rany, jakie cudne wyszły. To może ja też posmaruję białkiem, ale dopiero jutro. Jednak zrezygnowałam z pieczenia dzisiaj - głos rozsądku wziął górę i robię sweterek dla dziecka.
|
|
|
|
7 Dec 2004, 21:26
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.128 Dołączył: 29-October 04 Skąd: Hamburg,N.Y. Polska-Torun Użytkownik nr: 149 |
Piekne te pierniczki Wam wyszly.
Powoli sie zarazam i cos tak czuje,ze niedluge sobie popiernicze. |
|
|
|
7 Dec 2004, 21:33
|
|
|
kasha - ja tez chce, zeby mi sie tak napuszyly slicznie!!!!
Chyba musze nastepnym razem dodac wiecej drozdzy, uzylam suchych i wsypalam tak na oko |
|
|
|
8 Dec 2004, 09:36
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.416 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Grudziądz Użytkownik nr: 75 |
Nutinko, nie masz pojecia, jak mi sie swojsko zrobilo, gdy przeczytalam Twoj tytul
Pierniczki znowu mnie kusza, ale nauczona troche pokory poprzednimi pierniczkami zapytuje, czy: Pierniczki sa z natury swej ciemniejsze niz jasniejsze ? (ta torunskie wyszly mi zdechle blade, co mnie akurat w temacie pierniczkow drazni). Bajaderko, Kashu... jak bylo/jest ? Z foto wygladaja na takie ladniutkie, ale na foto wiele mozna zrobic Nutinko, na Twoich przepisach sie nigdy nie zawiodlam i tak mi jakos... niezrecznie, ze pytam, ale zalezy mi na pierniczkach. A kto moze pamieta, jakie robilam rok temu ? Byly wysmienite ! |
|
|
|
8 Dec 2004, 09:46
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.842 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Italia Użytkownik nr: 52 |
No dobrze... Zmusilyscie mnie do pierniczenia... a myslalam, ze mi sie uda...
|
|
|
|
8 Dec 2004, 09:59
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.416 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Grudziądz Użytkownik nr: 75 |
CYTAT(Linn) No dobrze... Zmusilyscie mnie do pierniczenia... a myslalam, ze mi sie uda...
Oj Linn, jak mi pryzkro..... :twisted: :twisted: :twisted: |
|
|
|
8 Dec 2004, 10:13
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.842 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Italia Użytkownik nr: 52 |
Wybaczam...
|
|
|
|
8 Dec 2004, 10:43
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.127 Dołączył: 14-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 36 |
CYTAT(Linn) Wybaczam...
Też się skuszę- tylko nie mogę wybrać między toruńskimi, katarzynkami i tymi. Chyba trzeba będzie zrobić i to i to i to też... |
|
|
|
8 Dec 2004, 15:30
|
|
|
CYTAT(JotHa) Pierniczki znowu mnie kusza, ale nauczona troche pokory poprzednimi pierniczkami zapytuje, czy: Pierniczki sa z natury swej ciemniejsze niz jasniejsze ? (ta torunskie wyszly mi zdechle blade, co mnie akurat w temacie pierniczkow drazni). Bajaderko, Kashu... jak bylo/jest ?
Z foto wygladaja na takie ladniutkie, ale na foto wiele mozna zrobic Nutinko, na Twoich przepisach sie nigdy nie zawiodlam i tak mi jakos... niezrecznie, ze pytam, ale zalezy mi na pierniczkach. Przyniosłam do ekranu pierniczka. Moje wyszły pośrednie między kolorem na zdjęciach Bajaderki i Kashy. Kolor zależy od czasu pieczenia, niestety miękkość też :|. Jeszcze jakby były wątpliwości, używałam mąki 480 i tortowej 450. Do tej pierwszej musiałam dać trochę więcej mokrego niż jest w przepisie (dałam masło). To na wypadek, gdyby było zbyt sypkie. |
|
|
|
8 Dec 2004, 15:54
|
|
|
Kolor moich perniczkow jest taki jak na zdjeciu
Sa bardzo rozne od torunskich Gusi - torunskie sa bardziej jak katarzynki i w smaku i w wygladzie i konsystecji, miekkie lekko gumiaste i nie slodkie, swietne do polukrowania Te sa z bardziej "kruchych", jezeli tak mozna powiedziec o pierniczkach |
|
|
|
8 Dec 2004, 18:53
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.182 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 8 |
Ale ona mogą sobie leżakować do świąt?
Bo tam drożdże są i dlatego mnie to zastanawia |
|
|
|
8 Dec 2004, 19:11
|
|
|
Nie mam pojęcia, dopiero niedawno je wyeksperymentowałam. Przekonam się za 2 tygodnie .
|
|
|
|
8 Dec 2004, 19:24
|
|
Moje sa dziwne.
Pierwsze byly raczej za dlugo w piekarniku, bo 12 minut. Do meikkich im daleko. Druga porcja juz troche podrosla, bo byla w ciepelku tylko 8 minut, ale terazstwardniala. Trzecia porcja jest posrednia. Zgodnie z zaleceniami Nutinki, poleza na wierzchu do jutra. U mnie z kolei malo bylo i masla i miodku. Wszystko nie chcialo dlugo trzymac sie kupy. Sa zlociste, jesli chodzi o kolorek. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:43 |