- Maj 14, 2006
- 1,077
- 0
- 0
- 120 ml mleka
- 40 g cukru drobnego
- 2 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutella)
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki rumu
- 200 g śmietany (30%)
- 1/2 op cukru waniliowego
- 20 g migdałów siekanych
- 20 g rodzynek
- 20 g owoców kandyzowanych (mix)
Mleko podgrzać z cukrem i mieszać tak długo aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać krem orzechowy, wymieszać. Dodać przyprawy, miód i rum. Wymieszać do rozpuszczenia miodu. Mleko schłodzić. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i wymieszać z mlekiem. Dodać migdały, rodzynki i drobno pokrojone owoce kandyzowane (skórkę cytrynową, pomarańczową). Mieszankę umieścić w zamrażalniku na 20 minut, następnie ubić i umieścić w maszynce do lodów na ok 20 minut.
Otrzymamy ok. 0,8 l lodów.
Przepis podaję na życzenie Malgosimi.
Źródło: http://www.marions-kochbuch.de/rezept/1028.htm
- 40 g cukru drobnego
- 2 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutella)
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki rumu
- 200 g śmietany (30%)
- 1/2 op cukru waniliowego
- 20 g migdałów siekanych
- 20 g rodzynek
- 20 g owoców kandyzowanych (mix)
Mleko podgrzać z cukrem i mieszać tak długo aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać krem orzechowy, wymieszać. Dodać przyprawy, miód i rum. Wymieszać do rozpuszczenia miodu. Mleko schłodzić. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i wymieszać z mlekiem. Dodać migdały, rodzynki i drobno pokrojone owoce kandyzowane (skórkę cytrynową, pomarańczową). Mieszankę umieścić w zamrażalniku na 20 minut, następnie ubić i umieścić w maszynce do lodów na ok 20 minut.
Otrzymamy ok. 0,8 l lodów.
Przepis podaję na życzenie Malgosimi.
Źródło: http://www.marions-kochbuch.de/rezept/1028.htm