Muffinki czeresniowe z antenka

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
MUFFINKI CZERESNIOWE Z ANTENKA

Cucina_079.jpg

200 g maki
10 g proszku do pieczenia
30 g cukru
1 szczypta soli
1 jajko
80 g stopionego masl
180 ml mleka
20 dorodnych czeresni
cukier puder do ewentualnego posypania
- piekarnik rozgrzac do 210°C
- wybrac 12 najladniejszych czeresni i odlozyc
- 8 czeresni pokroic na male kawalki
- w jednej misce wymieszac make przesiana z proszkiem do pieczenia, cukrem i sola
- w drugiej misce roztrzepac widelcem jajko, dodac mleko i stopione maslo, dokladnie wymieszac
- wlac zawartosc drugej miski do tej z maka i wymieszac dodajac czeresnie w kawalkach
- przelozyc ciasto do dolkow formy muffinkowej / wylozonych papierowymi papilotkami /
- w srodek ciasta wcisnac czeresnie
- piec przez 15 minut / sprawdzic patyczkiem, czy srodek jest upieczony /
- posypac cukrem pudrem

Przepis oryginalny na Cherry Merry Muffins / na czesc muffinkowych laleczek z lat 80-tych / jest tutaj:
http://delizia.blogspot.com/2007/05/cherry-merry-muffin.html
200 g maki
2,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki cukru
1 szczypta soli
1 jajko
80 g stopionego masla
12 lyzek mleka
20 czeresni

Ja zmienilam lyzki i lyzeczki na ml i g. Ilosc cukru minimalnie zwiekszylam / moim zdaniem trzeba ja dostosowac do wlasnego smaku i ewentualnego uzycia cukru pudru /.
Podobny sposob mozna zastosowac dodajac czeresnie do muffinkow czekoladowych.
 

Załączniki

  • Cucina_079.jpg
    Cucina_079.jpg
    111.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Linn, piękne zdjęcie! Czereśnia wygląda na nim tak apetycznie, że chciałoby się wyciągnąć po nią rękę...
icon_smile.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Truskawki we Wloszech sa podle, ale czeresnie maja boskie. Ogromne, prawie czarne i slodkie. Szczegolnie niektore gatunki. Moze dzem bym zrobila... Zanim sie skoncza...
gruebel_2.gif
 

Katee

Member
Lut 1, 2007
84
0
0
Zrobiłam muffinki, bardzo ciekawe, mają słodki jasniutki kolor.
Niestety czereśnie utonęły i w niektórych nawet antenka utonęła, mimo,ze włożyłam główną czeresienkę tak do połowy, warto może jej nawet nie osadzać w cieście tylko położyć. I pamietajcie,ze tu jest 210 stopni, ja w pierwszej chwili ustawiłam 180 stopni.
Poza tym bardzo pyszne , polecam wszystkim !