Muffinki bananowe z białym serkiem

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Bardzo lekkie i wilgotne muffinki, a zarazem subtelne i delikatne. Trudno było mi uwierzyć, że będą właśnie takie. Zaskoczyło mnie również to, że banany nie są w nich dominującym smakiem. Po wyjęciu z piekarnika nieznacznie opadają.

Zarówno zapach, jak i smak są zniewalające. Nie sposób im się oprzeć!

534414952_c6f7fdb546.jpg

składniki:
150 g bananów (bez skórki)
1 jajko
60 g cukru
7 g cukru waniliowego
225 g serka typu Philadelphia
60 g oleju (75 ml)
1 cytryna, starta skórka
1/2 pomarańczy, starta skórka
1 pomarańcza, sok
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do piczenia

sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 200 C.
2. Banany rozgnieść. Jako roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, sok.
3. W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
4. Dodać suche składniki do mokrych. Wymieszać.
5. Ciasto podzielić do foremek muffinkowych wcześniej wysmarowanych masłem foremek lub wyłożonych papierowymi papilotkami do pieczenia.
6. Piec 25-30 minut.
 

Załączniki

  • 534414952_c6f7fdb546.jpg
    534414952_c6f7fdb546.jpg
    105.6 KB · Wyświetleń: 0

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
A nie mokre do suchych? Ja dopero sie ucze ich pieczenia i jak dotad widze w przepisac taka wersje: wlac mokre do suchych.
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Linn, w muffinach kolejność nie ma znaczenia, robiłam dziesiątki razy tak i tak, nie zauważyłam żadnej różnicy. No, suche do mokrych nawet wygodniej, bo mąka nie zostaje na dnie naczynia i nie trzeba szorować łyżką po dnie
icon_biggrin.gif


Vill, zdjęcia to są dopiero zniewalające!! aż mi monitor pachnie!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Dodalam suche do mokrych bo mi kicius mieszal mokre. A to co pisze Paulinka we wcześniejszym poscie to prawda - mąka nie zostaje na dnie
icon_biggrin.gif