Mergezy z pikantna cebula

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
6 mergezow
2 duze cebule
oliwa
po pol lyzeczki:
-kuminu
-czerwonej przyprawy ras al hanout
-cayenne
sol, mielony czarny pieprz

Cebule pokroic w grube piorka (czyli najpierw na pol, potem jak okolo polcentymetrowe czastki cytrusow, rozdzielic palcami na pojedyncze listki)
Usmazyc kielbaski na oliwie, zdjac. Na te sama oliwe wrzucic cebule, dodac przyprawy, poddusic kilka minut na wolnym ogniu. Sol dodac pod koniec, zeby cebula nie zmiekla zbyt szybko, a zdazyla przejsc przyprawami. Wlozyc w powrotem kielbaski na patelnie, podgrzac 1-2 minuty.
To dzisiejsza arabska improwizacja kolacyjna, wyszla nadspodziewanie smaczna.
Podalam z bagietka tradycyjna, ale mysle, ze moze byc niezle z zielona soczewica albo z ktoras z ciecierzyc Marghe.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zgaduje: to coś jagnięcego? A może kiełbaski baranio-wołowe z przyprawami?
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Brawo Villanelle, wygrala pani toster!
icon_mrgreen.gif

Baranio wolowe arabskie kielbaski. Z Magrebu.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
No, dobrze, ale skąd je wziąć? Albo, czym sensownym je zastąpić? Bo w zwykłą kiełbasę nie wierzę...
icon_rolleyes.gif


(też jestem za tosterem dla Vanilelle!
freu.gif
icon_wink.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: