Torcik " Praga" :) palce lizac :D

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
Witam Was serdecznie
icon_smile.gif


Niewiem czy wczesniej byl juz podany ten przepis czy nie ... w kazdym razie nie znalazlam
icon_smile.gif


wiec postanowilam go tu umiescic... ten torcik pierwszy raz jadlam na Ukrainie ... teraz znalazlam przepis na portalu rosyjskim
icon_smile.gif
i bardzo chce podzielic sie nim z Wami, jest pyszny!!

Skladniki na ciasto:
1 szklanka cukru
1/2 lyzeczki sody zgaszonej octem
szczypta soli
0,5 puszki mleka zageszczonego
1,5 szklanki maki
4 lyzeczki kakao
200 gr smietany


Skladniki na krem:

200gr masla
0,5 puszki mleka zageszczonego
4 lyzeczki kakao
troche koniaku do smaku (lub cukier waniliowy) w zaleznosci kto co lubi
icon_smile.gif


Skladniki na polewe:
3 lyzki smietany
3 lyzki kakao
4 lyzki cukru pudru
20-30 gr masla

ciasto:
2 jaja rozetrzec z 1 szklanka cukru, dodac 200gr smietany i 0,5lyzeczki sody(zgaszonej octem)... szczypta soli, pol puszki mleka zgeszczonego, 4 lyzeczki kakao i 1,5 szklanki maki. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. tortownice dobze wysmarowac tluszczem(maslo, margaryna) i posypac tarta bulka. Cisto wylac do formy i wstawic do rozgzanego piekarnika 180C. Piec ok 1h

Krem:
200gr masla rozetrzec dodac pol puszki( czyli reszte) mleka zgeszczonego, kakao, dodac koniak lub cukier waniliowy do smaku i dokladnie wymieszac :)NIE GOTOWAC!! Wstawic do lodowki

Polewa:
3 lyzki smietany, 3 lyzki kakao i 4 lyzki cukru pudru wylac do garnuszka i podgrzac, dokladnie mieszajac ... dodac 20-30gr masla i zagotowac
icon_smile.gif
. Polewac tort goraca polewa

Jest to przepis podstawowy
icon_smile.gif
Moim zdaniem cukru trzeba troche mniej
icon_razz.gif
Ale jak kto lubi...
Robilam go pierwszy raz wiec wyszed taki troche krzywy
icon_razz.gif
Ale ten smak mnnnniiiiaaaam
mniam.gif

Moj pierwszy torcik ktory sama zrobilam
icon_razz.gif

CIMG2210.JPG CIMG2211.JPG

Smacznego i powodzenia
icon_smile.gif
Wam napewno wyjdzie lepiej :D
 

Załączniki

  • CIMG2210.JPG
    CIMG2210.JPG
    53.1 KB · Wyświetleń: 2
  • CIMG2211.JPG
    CIMG2211.JPG
    55.9 KB · Wyświetleń: 2

bezuna

Member
Kwi 24, 2006
228
0
0
Ale fajny przepis i ta nazwa
icon_biggrin.gif

Czy mleko w puszce ma byc niesłodzone? bo tak mi wypada z przepisu na ciasto, ale czy krem w takim razie jest calkiem bez cukru?? Aha i jaki jest rozmiar/ciezkosc puszki?
 

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
bezuna @ 15 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=521795Ale fajny przepis i ta nazwa
icon_biggrin.gif

Czy mleko w puszce ma byc niesłodzone? bo tak mi wypada z przepisu na ciasto, ale czy krem w takim razie jest calkiem bez cukru?? Aha i jaki jest rozmiar/ciezkosc puszki?
mleko jest wlasnie slodkie
icon_smile.gif
i to bardzo
icon_smile.gif
no ja mieszkam w anglii i tu niestety sprzedaja puszki po 397ge na ukrainie po 500 wiec wzielam 2 puszki nie cale .. reszte zjadlam lyzka :D
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Ciekawe ciasto. Smietana ile %, i jakie fi tortownicy ?
icon_smile.gif
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
koniak to raczej nie do smaku. Alkohol pomaga zabic wrazenie jedzenia lyzka masla (ach jak ja nie lubie jesc lyzka masla, nawet poslodzonego)

nie wiem jak na rynku angielskim ale tu kwasna smietana ma 14% z tym, ze chemii i usztywniaczy ma od groma. Jako zamiennik moze bylby w POlsce jogurt balkanski odpowiedni?
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Dzięki Ci dobra kobieto... Już wszystko jasssne
icon_smile.gif

Będę więc gasić bez strażaka
 

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
kermidt nie mam pojecia co to za jogurt :/ w polsce nie pieklam ...szlam do cukierni i kupowalam gotowe :/ wstyd wiem...
niewiem jak jest w canadzie ale w anglii zabardzo nie pojesz i tu nawet nalesnik czlowieka cieszy
icon_sad.gif
chcesz zjesc cos dobrego sam se zrob :/ dopiero sie ucze ...

dzieki wam dziewczyny zaczelam piec ciasta
icon_smile.gif
a moja rodzinka w niebo wzieta
icon_smile.gif


z gory przepraszam za bledy...
 

katarzynka76

Member
Maj 5, 2007
19
0
0
Jezeli chodzi o smietane to ja widze SINGLE &DOUBLE CREAM
double cream jest jak polska kremowka ale obie nie sa kwasne -ktorej uzyc do tego torciku?
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
CYTATJezeli chodzi o smietane to ja widze SINGLE &DOUBLE CREAM
double cream jest jak polska kremowka ale obie nie sa kwasne -ktorej uzyc do tego torciku?
Smietana kwasna jest chyba w kazdym wiekszym sklepie spozywczym, jest zawsze w kubeczku z rozowo-fioletowym napisem i nazywa sie 'sour cream' czyli 'kwasna smietana' , albo 'soured cream' czyli 'ukwaszona smietana'
icon_wink.gif


A wyglada tak:
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
"1/2 lyzeczki sody zgaszonej octem" ciekawostka
gruebel_2.gif
Takiego przepisu jeszcze nie widzialam. Tort wyglada wspaniale.
 

Ginger

Member
Lip 2, 2006
10
0
0
Ja wyprobowałam samo ciasto. Moim zdanie jest troche suche i nie przypadło mi do gustu, poczciwy murzynek uważam za smaczniejszy.