Bułeczki z truskawkami i twarożkiem

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
500 gr mąki
1 mała kostka drożdży 42g
250 ml. letniego mleka
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
50 gr margaryny
400 gr kremowego twarożku
skórka z otartej cytryny
1 op.cukru waniliowego
16 truskawek

Mąkę przesiać do miski,na środku zrobic wgłębienie,wsypac do niego rozkruszone drożdże wlać odrobine mleka i wymieszać.Pozostawic na ok. 10 min do wyrosnięcia.Pozostałe mlekowymieszać z cukrem,jajkiem,solą i margaryną,dodać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i pozostawić ok.30 min w ciepłym miejscu aż podwoi swoja objętość.
Wymieszać twarożek z cukrem waniliowym i skórką cytryny.Wyrosnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 16 porcji,do każdej włożyć czubatą łyżkę twarożku i 1 truskawkę.Uformować bułeczkę.Na wysmarowanej tłuszczem blaszce ułożyć jedna obok drugiej bułeczce i pozostawić do wyrośnięcia .Upiec na złotobrązowy kolor w temp.180" ok 30 min.

Pokaż załącznik 12335
Pokaż załącznik 12336
Pokaż załącznik 12337
Pokaż załącznik 12338
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Jaka kostka drożdży? 100 g??
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
No to pewnie chodzi o taką 42g
gruebel_2.gif
U nas są tylko po 100 g dlatego pytam
icon_mrgreen.gif
 

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
Kolezanka byla u mnie na kawie i wziela przepis bo bardzo smakowaly jej te buleczki,przeczytała kostka drożdży wiec wrzuciła 100 gr. Podobno bułeczki wyszły wieksze a w smaku takie same.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
No tak, ale czy nie czuć tych drożdży? Bo jednak 100 g to dużo, chyba
gruebel_2.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Myślę że 100 g to bardzo było czuć, jesli ktoś lubi to proszę bardzo, ale 50 g na pół kg mąki to optymalna ilość, niektórzy nawet polecają dodawać mniej drożdży i dłużej wyrastać, ja zawsze biorę 50g/pół kg i jest super
icon_smile.gif
 

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
Pierwsze co to zapytałam czy było czuć drożdzami bo tez tak sądzę ze to za duzo ale stwierdzila ze wyszly jej takie same w smaku
gruebel_2.gif
Tylko ze w tych buleczkach bardzo duzy aromat daje ta skorka z cytryny, wiec moze to zneutralizowało te drozdze
gruebel_2.gif
albo nie chciala sie przyznac
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Przeciez teraz sa upaly. Mozna dac o wiele mniej. We wloskim klimacie dajemy 25 g na 500 g maki / zreszta zalezy do czego: pizze mozna zrobic nawet na 1 g /.
 

Damroka

Member
Sty 26, 2008
4
0
0
Bardzo dziękuję za ten przepis, piekłam już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne. Zmieniam czasem nadzienie, zależy co akurt mam w lodówce
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: