- Lut 28, 2007
- 738
- 0
- 0
500 gr mąki
1 mała kostka drożdży 42g
250 ml. letniego mleka
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
50 gr margaryny
400 gr kremowego twarożku
skórka z otartej cytryny
1 op.cukru waniliowego
16 truskawek
Mąkę przesiać do miski,na środku zrobic wgłębienie,wsypac do niego rozkruszone drożdże wlać odrobine mleka i wymieszać.Pozostawic na ok. 10 min do wyrosnięcia.Pozostałe mlekowymieszać z cukrem,jajkiem,solą i margaryną,dodać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i pozostawić ok.30 min w ciepłym miejscu aż podwoi swoja objętość.
Wymieszać twarożek z cukrem waniliowym i skórką cytryny.Wyrosnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 16 porcji,do każdej włożyć czubatą łyżkę twarożku i 1 truskawkę.Uformować bułeczkę.Na wysmarowanej tłuszczem blaszce ułożyć jedna obok drugiej bułeczce i pozostawić do wyrośnięcia .Upiec na złotobrązowy kolor w temp.180" ok 30 min.
Pokaż załącznik 12335
Pokaż załącznik 12336
Pokaż załącznik 12337
Pokaż załącznik 12338
1 mała kostka drożdży 42g
250 ml. letniego mleka
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
50 gr margaryny
400 gr kremowego twarożku
skórka z otartej cytryny
1 op.cukru waniliowego
16 truskawek
Mąkę przesiać do miski,na środku zrobic wgłębienie,wsypac do niego rozkruszone drożdże wlać odrobine mleka i wymieszać.Pozostawic na ok. 10 min do wyrosnięcia.Pozostałe mlekowymieszać z cukrem,jajkiem,solą i margaryną,dodać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i pozostawić ok.30 min w ciepłym miejscu aż podwoi swoja objętość.
Wymieszać twarożek z cukrem waniliowym i skórką cytryny.Wyrosnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 16 porcji,do każdej włożyć czubatą łyżkę twarożku i 1 truskawkę.Uformować bułeczkę.Na wysmarowanej tłuszczem blaszce ułożyć jedna obok drugiej bułeczce i pozostawić do wyrośnięcia .Upiec na złotobrązowy kolor w temp.180" ok 30 min.
Pokaż załącznik 12335
Pokaż załącznik 12336
Pokaż załącznik 12337
Pokaż załącznik 12338
Ostatnią edycję dokonał moderator: