IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Ogórki w sosie sojowym*, kuchnia chińska
Buka
post 20 Jun 2007, 06:20
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.302
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Przepis z (chyba) Pospieszyńskiej. icon_smile.gif

Świetny dodatek do chińskich dań i potraw z mięsa. Proste w wykonaniu, można na zapas.

Składniki: 0,5 kg zielonych ogórków, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 3 ząbki czosnku, po 2 łyżki: sosu sojowego, octu ryżowego lub winnego i wody.
Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki , a te na 5 cm odcinki, osolić łyżeczką soli i odstawić na pół godziny. Tymczasem w litrowym słoju zmieszać sos sojowy, wodę, ocet, cukier i przecisnięty przez praskę czosnek. Ogórki dobrze osączyć z wytworzonego płynu, przełożyć do słoja z sosem, mocno potrząsnąć dla wymieszania składników i odstawić do lodówki na 6 godzin. Podawać po wyjęciu z sosu jako surówke.
Można przechowywać w lodówce ok. tygodnia.

Robię je przeważnie z podwójnej ilości składników i w sezonie grillowym mam je stale w lodówce.
Smacznego!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 20 Jun 2007, 08:36
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.719
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Ha, musze spróbowac, bo zapowiadaja sie smakowicie daumen.gif lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 17th April 2014 - 04:49