Croissants

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Po trzech dniach oczekiwania dzisiaj zjedliśmy na śniadanko przepyszne rogaliki
mniam.gif
W smaku są wspaniałe, przepyszne z dżemem truskawkowym (własnej roboty coby nie był za słodki
icon_wink.gif
) i twarożkiem...

Przepis podany przez kasiulek_mysiulek na forum gazety http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58371881.html

"Rogaliki przygotowuje się etapami,
trzeba zacząć w piątek, "żeby delektować się niedzielną poranną ucztą". Uzyskamy 12
sztuk.

Składniki:1 szklanka mleka plus dwie łyżki stołowe, żeby posmarować croissanty
2 łyżeczki suchych drożdży
2 1/4 szklanki przesianej mąki plus 3 łyżki stołowe (odmierzyć do oddzielnych naczyń)
2 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka soli
12 łyżeczek niesolonego masła

Na polewę:
1 żółtko roztrzepane z łyżką stołową mleka

Piątek wieczorem:
1. Podgrzać szklankę mleka, aż będzie letnie. Rozpuścić drożdże w 1/4 szklanki letniego
mleka, domieszać 2 łyżki stołowe mąki (z 2 1/4 szklanki-ja domieszałam więcej) i
uformować kulę. Nakryć plastikiem i zostawić w temperaturze pokojowej, aż podwoi
objętość (około 20 minut).
2. Zmieszać cukier i sól z pozostałą mąką.
3. Przełożyć wyrośnięte ciasto do miski robota kuchennego wyposażonego w mieszadło
do ciasta, dodać pozostałe letnie mleko i mieszając przy dużej szybkości, dodawać po
trochu mąkę zmieszaną z solą i cukrem (punkt 2), po czym nadal mieszać ze średnią
szybkością, aż ciasto zrobi się lepie i miękkie (ciasto fruwało mi w górnych rejonach
mieszadeł i za nic nie chciało opaść w dół, więc je wyjęłam i zarobiłam rękoma, nie za
długo).
4. Nakryć miskę plastikową folią i wstawić na noc do lodówki.

Sobota rano:
1. Ogrzać masło do temperatury pokojowej, połączyć z 3 łyżkami stołowymi mąki,
zagnieść na gładką masę i uformować kwadrat (nie dało się z tego uformować niczego,
w związku z tym powstała nieokreślona paciaja)
2. Posypać blat kuchenny (idealny jest marmurowy) mąką, rozwałkować zimne ciasto na
prostokąt o wymiarach 15 na 40 cm i rozciągnąć maślany kwadrat (czyt. rozsmarować
paciaję) na 2/3 prostokąta, zostawiając 1 cm odstępu od brzegów. Złożyć ciasto jak list
na trzy razy, kwadratem do wewnątrz. Obrócić w lewo, powinno wyglądać jak notes z
otwartą okładką -nie wyglądało), ponownie rozwałkować na prostokąt 15 na 40 cm i
złożyć jak poprzednio.
3. Przełożyć ciasto do brytfanny, nakryć plastikową folią i wstawić do lodówki na 6
godzin.

Sobota po południu:
1. Rozwałkować ciasto jeszcze dwa razy, owinąć i włożyć na noc do lodówki.

Niedziela rano (dzień trzeci):
1. Około 1,5 godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki i posypać mąką blat
kuchenny. Jak najszybciej rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy 40 cm. Nożem pokroić
na ćwiartki, a potem podzielić każdą ćwiartkę na 3 trójkąty.
2. Obiema rękami zwinąć podstawę każego trójkąta w kierunku wierzchołka. Nie zawijać
końców. Przełożyć na pergamin do pieczenia i posmarować 2 łyżkami mleka. Zostawić w
temperaturze pokojowej na ok. 45 minut, dopóki croissanty nie podwoją objętości (tylko
tak troszkę "spuchły")
3. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Posmarować croissanty polewą i piec od 25 do 30
minut ( u mnie 30 min.) Studzić przez 15 do 20 minut przed podaniem (ja nie
wytrzymałam i jadłam po 10, były ciepłe)

Dodam, że najlepiej smakują z odrobiną dobrego masła."

Moje rogaliki piekły się 28 minut, kiedy ciasto przypominało 'paciaję', jak to pisze Kasia, to po prostu dodawałam wiecej mąki żeby wszystko trzymało się kupy
icon_smile.gif
Polecam ten przepis gorąco
daumen.gif


croisants.JPG
croisants2.JPG
croisants3.JPG
 

Załączniki

  • croisants.JPG
    croisants.JPG
    66.6 KB · Wyświetleń: 0
  • croisants2.JPG
    croisants2.JPG
    104.4 KB · Wyświetleń: 0
  • croisants3.JPG
    croisants3.JPG
    90.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Jaaaakie cudne
icon_eek.gif

Muszą być pyszne!
Masz może zdjęcie w przekroju, kusicielko?
icon_wink.gif

Bo rozumiem, że to takie listkujące się, francuskie ciacho?
Robiłam kiedys wg przepisu z wwałkowaniem masła i wyszły paskudy
icon_wink.gif

więc chętnie wypróbowałabym takie
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif


A mod mógłby ustawić te zdjęcia jedno pod drugim, com?
icon_wink.gif
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Piekne piekne i jeszcze raz piekne.
anbetung.gif

Czy one maja konsystencje taka listkującą, jakby były z francuskiego ciasta, czy bardziej rogalikowa- drożdżową? pytam, bo raz w życiu tylko prawdziwe croissanty jadlam i z tego, co pamietam, to one mi troche francuskie ciasto przypominaly.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dziękuję Dziewczyny
bussi.gif

Już ustawiłam fotki
icon_redface.gif
przepraszam ale mi zawsze pokazuje zdjęcie pod zdjęciem więc zapominam się...

Ciastko jest delikatnie listkujące. Przyznam, że sama spodziewałam się bardziej 'francuskiego', ale to jakie wyszło jest też przepyszne
mniam.gif
Próbujcie bo naprawdę warto
daumen.gif

Prosze zdjęcie w przekroju:
 

Załączniki

  • ff.JPG
    ff.JPG
    77.2 KB · Wyświetleń: 0

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Jako że u mnie rogaliki na słodko kupuje się i jada w piątek na śniadanie, dzisiaj wieczorem biorę się za nie
icon_biggrin.gif


uwielbiam nowe ciekawe przepisy, dzięki Sylwek
icon_mrgreen.gif
bussi.gif


i nie masz co sie rumienić, przecież to drobiazg
icon_wink.gif


aha, i jeszcze- ile Ci wyszlo tego masła kostkowo?
icon_wink.gif
tzn 12 łyżeczek to jaka część 250-gramowej kostki masła?
icon_biggrin.gif

i czy ja dobrze widzę, że to ciasto podstawowe jest beztłuszczowe i bezjajeczne? Jak tak to fajnie, rogale będą o niebo lżejsze od zwykłych francuzów
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Paulinka @ 4 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=532552Jako że u mnie rogaliki na słodko kupuje się i jada w piątek na śniadanie, dzisiaj wieczorem biorę się za nie
icon_biggrin.gif


uwielbiam nowe ciekawe przepisy, dzięki Sylwek
icon_mrgreen.gif
bussi.gif


i nie masz co sie rumienić, przecież to drobiazg
icon_wink.gif


aha, i jeszcze- ile Ci wyszlo tego masła kostkowo?
icon_wink.gif
tzn 12 łyżeczek to jaka część 250-gramowej kostki masła?
icon_biggrin.gif

i czy ja dobrze widzę, że to ciasto podstawowe jest beztłuszczowe i bezjajeczne? Jak tak to fajnie, rogale będą o niebo lżejsze od zwykłych francuzów
icon_wink.gif
rób, rób Paulinko
icon_smile.gif
czekam na Twoje zdjęcia
mniam.gif

Masła wyszło tak na oko 100g
gruebel_2.gif
W każdym razie mniej niż 1/2 kostki
icon_smile.gif
Tak jak napisałaś, ciasto podstawowe robimy bez tłuszczu i jajek
icon_smile.gif
A chcesz rogaliki zrobić z samego drożdżowego? Z tych proporcji wychodzi 12 croissantów i dodajemy 12 łyżeczek masła wiec nei są aż tak bardzo tłuste
icon_wink.gif
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Zaśliniłam się i zaraz będę miała na sumieniu klawaturę koleżanki z pracy
zahnlos.gif


Niech ja obejrzę przepis, może jakbym zaczęła w piątek, to w niedzielę mogłabym się objadać...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Sylwia...piekne "rogale"!!!
...az mnie pedzi w strone kuchni...chyba przywiaze sie do biurka;-)
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Azazelle jak zaczniesz w piątek to spokojnie na niedzielne śniadanko będziesz mogła zajadać się rogalikami
icon_smile.gif


Tatter jak miło 'usłyszeć' tak miłą opinię od mistrzyni
icon_redface.gif
dziękuję bardzo
bussi.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A przekrój z dżemerkiem bedzie
icon_question.gif
fiesgrins.gif

Wiem, ze sie czepiam ale lubie ogladac takie fotki ze slodkim nadzieniem
fiesgrins.gif


Sliczne Ci wyszły
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
O mamo, ale sliczne
icon_eek.gif
mniam.gif
Zapisuje przepis
daumen.gif
 

meg3

Member
Cze 17, 2007
19
0
0
Piękne
mniam.gif


Czy te suche drożdze to instant (czasami używane jest zamiennie)? Jeśli nie to ile powinno być instant?
gruebel_2.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0