Chleb po katalońsku*

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Kromke chleba, najlepiej nie zbyt bialego i przede wszystkim nie tostu, zapiekamy w tostownycy - ma zrobic sie troche twardy na powierzchni.

Bierzemy zabek czosnku i smarujemy nim powierzchnie chleba (ladnie sie wciera).

Solimy troche.

Polewamy paroma kropelkamy oliwy, najlepszej jaka mamy pod reka.

Bierzemy dojrzaly pomidor. Kroimy go w cwiartki, a nastepnie z kazdej wyciskamy miazsz na chleb. Resztki pomidora z braku lepszego pomyslu wyrzucamy.

Przepis przynieszony od znajomych z miejscowosci Terrasa w Katalonii i wyprobowany setki razy. Mozna robic tylko w lecie, bo w zimie pomidor nie ma smaku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
jadłam to - ale w Saragossie - czyli w Aragonii tez sie to jada
icon_mrgreen.gif


no dobra, różnica polega na tym, że w Aragonii kłada jeszcze hamon
icon_mrgreen.gif
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
O, pardon, jamon
icon_mrgreen.gif

Panie Donie, nie twoje szynki pokładają. Inne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: