12 Jul 2007, 21:35
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.060 Dołączył: 21-December 05 Użytkownik nr: 1.142 |
ulubiony burger mojej corki...dla Margot
15ml oliwy z oliwek 1 cebula, drobniutko posiekana 1 zabek czosnku, zmiazdzony 1 lyzeczka mielonego kminu 1 lyzeczka mielonej kolendry 1/4 lyzeczki kurkumy 100g grzybow portobello (grzyby o ogromnych kapeluszach), bardzo drobno posiekanych 400g ugotowanej czerwonej fasolki (moze byc z puszki) 2 lyzki swiezej kolendry, posiekanej 50g ostrych paprykowych czipsow tortilla, rozdrobnionych 75g swiezego miazszu chleba tostowego 1 lyzeczka ostrego sosu paprykowego sol i pieprz maka do oproszenia olej do smazenia Rozgrzewam oliwe, dodaje cebulke i czosnek, smaze mieszajac, az cebula zmieknie. Dodaje przyprawy, mieszam, gotuje kolejne 2 min. Dodaje grzyby, zmniejszam ogien, maja zmieknac, ale nie moga byc suche. Do miski wrzucam fasolke i rozgniatam ja lekko widelcem, dodaje ja do grzybow i cebuli, wraz ze swieza kolendra, czipsami, miazszem chleba i sosem chilli. Doprawiam. Omaczonymi rekoma formuje 4 burgery (jesli mikstura jest zbyt luzna, dodac trzeba wiecej chlebowego miazszu). Smaruje przygotowane burgery oliwa. Na patelni rozgrzewam cienka warstwe oleju, wkladam burgery, smaze z kazdej strony po 2-3 min. Podaje na buleczkach hamburgerowych lub innym pieczywie, z sosem chimichurri na przyklad. Przepis z ksiazki "Burgers" P. Gaylera |
|
|
|
![]() |
6 May 2008, 11:38
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 702 Dołączył: 18-April 06 Użytkownik nr: 1.664 |
zapomniałam się wpisać z peanami pochwalnymi
|
|
|
|
26 Jun 2008, 13:03
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.060 Dołączył: 21-December 05 Użytkownik nr: 1.142 |
Ciesze sie ogromnie!
|
|
|
|
7 Aug 2008, 10:58
|
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 3 Dołączył: 31-August 07 Użytkownik nr: 5.230 |
Calkiem dlugo, juz tu sie z ukrycia przygladam i musze powiedziec, ze to jeden z lepszych przepisow jakie do tej pory tu znalazlem (i wyprobowalem). Oprocz drobnych problemow z formowaniem "kotletow" ( wyszla raczej gesta masa, ale malo sie chciala razem trzymac) calosc pyszna!
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9th September 2010 - 03:31 |