Krewetki dla Reniuli 4 przepisy*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Makaron wstązki (tagliatelle, fettuccine...)
krewetki z zalewy (jesli masz mrożone to musisz je leciutko obgotowac, albo przelac wrzatkiem)
biale wino - kieliszek
śmietana
parmezan
pieprz
sól
oliwa

Sposób przygotowania:

Makaron gotowac w osolonej wodzie.
Na patelnię wlac oliwe, wrzucic odsączone krwetki, chwilkę podsmażyc, podlać winem. Odparować. Zalać smietaną. Wsypac starty parmezan.
Połaczyć z makaronem. Jeść natychmiast *

----
Tagliatelle z krewetkami i serem ricotta
Tagliatelle (tyle, żeby się najadły 2 głodne osóbki)
200 g krewetek (w zalewie lub mrożonych)
3 łyżki śmietany (może być kremówka)
ok 100 g ricotty
kieliszek cognacu lub podobnego alkoholu
łyżka różowego pieprzu
1 papryczka chilli (najlepiej świeża)
sól
pieprz
odrobina startego parmezanu
2 pomidory
Oliwa
masło
4 łyżki mleka
Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Krewetki mrożone rozmrozić (obgotowac), krewetki w zalewie osączyć i ew. opłukać. Makaron gotować. Na maśle z oliwą obsmażyć krewetki, podlać koniakiem , wrzucic pomidory i papryczkę chilli. Poddusić chwilkę. Dodać śmietanę i różowy pieprz. Pogotowac pare minut. Jeśli całośc jest za gęsta podlać alkoholem lub odrobiną wody, w której gotuje się makaron. Ricottę dokłądnie rozmieszac z mlekiem, całośc dodać do sosu pomodorowo - krewetkowego, zostawić na gazie przez 2 minuty. Wyłączyć. Makaron odcedzić i dodać do sosu. Wsypać parmezan. Wymieszać

Koktajl
Krewetki z zalewy ulożyc na sałacie (można w oddzielnych pucharkach), zalac sosem.
Sos: majonez + trochę koncentratu pomidorowego, sok z cytryny, sól, pieprz. Całośc ma miec rożowo - łososiowy kolor.
Można udekorowac kaparami
całośc podawac schłodzoną. Sosem polać w ostatniej chwili

Risotto z krewetkami
ryż dobrej jakości (polecam włoska firme Gallo, ale niekoniecznie)
cebula
wino białe
wywar rybny
(masło (jeśli rispotto będzie mięsne, serowe.. itp) lub oliwa (jeśli risotto będzie wegetariańskie lub rybne)
parmezan

przygotować rosół (od biedy może być z kostki), postawić na gazie, bo musi być gorący

cebulę poszatkować, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na maśle/ oliwie, dodać ryż, podsmażyć go przez chwile (2 minutki - cebula nie może zbrązowieć!!!), następnie podlać szklanką białego wina, pozwolić odparować. Teraz zaczyna się zabawa - należy co chwilka podlewać ryż rosołem, po chochelce, odparowywać i mieszać. Cała zabawa powinna trwać około 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany!
W tak zwanym międzyczasie można zacząć dodawać inne składniki, w Twoim Reszka przypadku - krewetki ale polecam również ser typu Rokpol (dodajemy pod sam koniec, pokruszony w kawałeczki), albo leciutko obsmażone pieczarki... albo obgotowane szparagi
Doprawiamy.

W ostatniej chwili dodajemy do risotto odrobinę masła i posypujemy tartym parmezanem. Mieszamy u podajemy.

*Istnieje szkoła mówiąca, że nie należy ryb i owoców morza łączyć z serem, ja tam czasami łączę
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniula

Member
Gru 6, 2004
406
0
0
Marghe dzięki serdeczne
Naprawdę super przepisy bo ja uwielbiam tagliatelle a już z łososiem to przepis wiodący u nas w domu. :mrgreen:
Mam pytanko :różowy pieprz to czym zastąpić bo u nas :biały, zielony i taki kolorowy a różowego nie ma.I czy ten pieprz suchy czy z zalewy?
 

reniula

Member
Gru 6, 2004
406
0
0
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: