IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> brik, raczej ciekawostka i sposob robienia, niz przepis, ale mysle ze warto
Malgosimi
post 21 Jul 2007, 19:43
Post #1

kucharz 3 gwiazdek

Grupa: Złoty użytkownik
Użytkownik nr: 231

brik to cos przechrupkiego i przepysznego. Tradycyjnie w srodku ma najczesciej jajko w stanie plynnym, tunczyka, kapary, cebulke, zielsko - i czego dusza zapragnie.

Brik robi sie w specjalnym cieniutenkim ciescie, ktore jest niemal tak cienkie, jak filo. Ale tu podobienstwa sie koncza. Ciasto brikowe po usmazeniu jest nieslychanie chrupiace, bardziej niz filo, bardziej niz papier ryzowy, bardziej niz wrappery do spring rolli. Rozplywa sie w ustach . No i miejscami ma dziurki.
Ciasto brikowe robi sie nie ze zwyklej maki (jak filo czy spring roll wrappers), a z semoliny (plus nieco wody i czasem kapka tluszczu). Kolejna roznica jets taka, ze gotowe filo i ciasto springrolowe, jest surowe, a brik nie. Ciasto jest w stanie surowym ponoc lepka kula, ktora sie tak jakos sprytnie rozsmarowuje na specjalnej plycie czy tez patelni - wszystko bardzo cieniutka warstwa - i po chwili sie je zdejmuje (bez smazenia po drugiej stronie), kiedy jest jeszcze biale.
Oczywiscie w Tunezji mozna je kupić gotowe, zapakowane jak u nas tortille - normalnie na polce. W opakowaniu kazdy plat jest oddzielony od następnego warstwa cienkiej folii.

Potem w taki plat uklada sie na plasko, na srodku robi sie ,,studnie" z dodatkow nieplynnych (np z tunczyka i kaparow) i na srodek wbija sie male, jak najswiezsze (czyli jak najmniej lejace!) jajko, smaruje sie brzegi roztrzepanym jajem, skleja i smazy na patelni w sporej ilosci tluszczu, bardzo krotko z kazdej strony. Jajko powinno pozostac plynne, ale polplynne a nawet calkiem sciete jest rownie pyszne.

Ja dzis zrobilam z przywiezionego ciasta brikowego takiego brika fusion. Jedno nadzienie to byl cheddar, szczypiorek i jajko, a drugie to feta, ricotta, poledwica wedzona pokrojona w kostke, cebulka od szczypioru i pieprz.

pyszne. moze ktos sie skusi i sprobuje zrobic to w filo albooo... moze jakis szaleniec sam wykona ciasto na brika icon_lol.gif
W kazdym razie nei kazdy turysta w tunezji zwraca uwage na briki (wrecz niewiele osob po nie siegalo, pizza i pasta rzadzi) - a szkoda. Tak wiec,jesli ktos sie wybiera - polecam!

tak wyglada po usmazeniu
Go to the top of the page

+Quote Post
Margot
post 22 Jul 2007, 10:31
Post #2

kucharz-zawodowiec

Użytkownik nr: 592

bardzo chrupiące te ciasto ?
Wyglada przepysznie

+Quote Post
Bea73
post 22 Jul 2007, 10:39
Post #3

kucharz 3 gwiazdek

Użytkownik nr: 4.174

uwielbiam "brik"!!! aczkolwiek przyznam, ze sama jeszcze nigdy nie robilam... icon_redface.gif

+Quote Post
Malgosimi
post 22 Jul 2007, 11:05
Post #4

kucharz 3 gwiazdek

Margot - baaaardzo chrupiace icon_smile.gif

+Quote Post
Malgosimi
post 22 Jul 2007, 19:57
Post #5

kucharz 3 gwiazdek

o! a dzis zrobilam brika na niemal suchej patelni (tylko lekko przepedzlowanej oliwa do smazenia) - i tez wyszedł doskonaly. Do srodka calkiem po europejsku dalam goude holenderska i cieniutko pokrojone salami icon_lol.gif Pycha.

+Quote Post
Cinka
post 22 Jul 2007, 20:44
Post #6

kucharz-zawodowiec

Użytkownik nr: 1.716

CYTAT(Malgosimi @ 21 Jul 2007, 20:43 ) *
Ciasto jest w stanie surowym ponoc lepka kula, ktora sie tak jakos sprytnie rozsmarowuje na specjalnej plycie czy tez patelni - wszystko bardzo cieniutka warstwa - i po chwili sie je zdejmuje (bez smazenia po drugiej stronie), kiedy jest jeszcze biale.

Oglądałam daaawno temu film(chiński albo japoński, albo tylko aktorzy byli azjatami) o takiej dziewczynie która gotowała róóóżne takie... z domowych przepisów, ale mniejsza o to - ona właśnie robiła coś takiego co opisujesz - z tym że nie wiem czy to był brik.
Kulę kleistego trochę, białego (myślałam że ryżowe...) ciasta pacała ręką na coś w rodzaju patelni do crepsów, robiła tym ciastem koło tak by przylepił się do patelni równy okrąg i odrywała kulę, po chwili zdejmowała suchy sztywny płatek itd...

Nie bardzo rozumiem ten opis ze studnią i sklejaniem icon_smile.gif

+Quote Post
Malgosimi
post 22 Jul 2007, 22:16
Post #7

kucharz 3 gwiazdek

taaak, dokladnie tak sie to odbywa, ,,packa" sie kolo siebie tym ciastem! Doskonale to opisalas!

no chodzi mi o studnie taka, jak sie robi wyrabiajac ciasto na stolnicy - usypuje sie krąg z mąki (a w wypadku brika np z kaparow i tunczyka) a w zaglebienie posrodku daje sie jajko, zeby sie nie wylalo

+Quote Post
Malgosimi
post 22 Jul 2007, 22:21
Post #8

kucharz 3 gwiazdek

znalazlam zdjecie procesu produkcyjnego, jesli ktos nie umie sobie wyobrazic icon_smile.gif
http://forums.egullet.org/uploads/11163903...3_616_53063.jpg
http://forums.egullet.org/uploads/11163903...3_616_63198.jpg

+Quote Post
Bea73
post 22 Jul 2007, 23:13
Post #9

kucharz 3 gwiazdek

CYTAT(Malgosimi @ 22 Jul 2007, 23:21 ) *
znalazlam zdjecie procesu produkcyjnego, jesli ktos nie umie sobie wyobrazic icon_smile.gif

nie widze zdjec icon_frown.gif
to normalne?? gruebel_2.gif

+Quote Post
Cinka
post 23 Jul 2007, 02:11
Post #10

kucharz-zawodowiec

Raczej nie - ja też nie widzę... icon_wink.gif

Tu mniej wicej w połowie strony pokazano jak się przyrządza brik http://emilyk.typepad.com/whats_for_lunch/...omie/index.html

Na innych zdjęciach produktów widać polskie marki icon_razz.gif

+Quote Post
Malgosimi
post 23 Jul 2007, 07:24
Post #11

kucharz 3 gwiazdek

hm, dziwne, ja zdjecia widze... PS na ,,moim" zdjeciu jest proces robienia ciasta na brik - tego packania na patelnie

+Quote Post
Akulka
post 23 Jul 2007, 07:42
Post #12

kucharz 3 gwiazdek

Użytkownik nr: 1.177

CYTAT(Malgosimi @ 23 Jul 2007, 08:24 ) *
hm, dziwne, ja zdjecia widze... PS na ,,moim" zdjeciu jest proces robienia ciasta na brik - tego packania na patelnie

Ja tez zdjęć nie widzę, ale ręcznie wyciagnęłam źródła...
[attachment=14817:gallery_...16_53063.jpg][attachment=14819:gallery_...16_63198.
jpg]

Brika nigdy nie jadłam gruebel_2.gif

+Quote Post
Cinka
post 23 Jul 2007, 10:13
Post #13

kucharz-zawodowiec

No tu to jest jakieś ogromne... to co ja widziałam to było pojedyńcze wielkości naleśnika - na takiej jakiejś podobnej patelni.

+Quote Post
oski
post 6 Sep 2007, 23:14
Post #14

Grupa: Brązowy użytkownik
Użytkownik nr: 4.841

brika mozna zrobic rowniez z gotowanymi,przetartymi przez praske ziemniakami wymieszanymi z zielona pietruszka.Ziemniaki polozyc na placek,zrobic wglebienie i wbic bo niego jajko.Jajko lekko posolic,wszystko zwinac w rulon i smazyc na patelni.Ja tez nie smaze ich w bardzo glebokim tluszczu ze wzgledu na kalorycznosc(ale sama siebie chyba oszukuje bo to pewnie zadna roznica).Przepis oryginalny od kucharza z Tunezji-prosty a zarazem pyszny.Polecam

+Quote Post
Bea73
post 7 Sep 2007, 17:33
Post #15

kucharz 3 gwiazdek

brik mozna robic z wieloma rzeczami i na wiele sposobow
u nas ostatnio byla zapiekanka z cukinia i kozim serem icon_wink.gif

+Quote Post