Lody czekoladowo-mietowe

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
dla Margot...
Lody inaczej? Tak, bo bez smietny, sera, czy mleka. Z malej ksiazeczki Liz Franklin " Ice Cream"

180g gorzkiej czekolady z min. 70% cocoa solids
200ml wody
100g mialkiego cukru
3 lyzki Creme de Cacao (mozna pominac jesli sie nie ma
icon_wink.gif
)
3-4 lyzki demerary
maly peczek swiezej miety, drobno posiekac

Stopilam czekolade z cukrem i woda w bain -marie. Dodalam Creme de cacao. Powstala miksture calkowicie wystudzilam i taka wlalam do maszyny do lodow. Demerare i miete dodalam gdy lody byly juz prawie zmrozone. Pozwolilam maszynie jeszcze chwile "pokrecic". Przelozylam gotowa mase do pojemnika i wsunela go do zamrazarki.
Dla 4-6 osob.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Sinistra @ 8 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=559372Przepisy o podobnym składzie (bez nabiału, ale z czekoladą) w "Deserach Świata" TS i "Czekoladzie" LCB zostały nazwane "sorbetami".
Trudno mi sie z tym zgodzic...w moim domu sorbety esencjonalnie sa na bazie musow owocowych, ale nie o skladniki glownie chodzi tylko o fakt, ze w deserze zwanym lody wbijane jest powietrze w trakcie mieszania skladnikow, przez co staja sie lekkie; natomiast konsystencja sorbetow, ktora jest znacznie gestsza wskazywalaby na mniejsza zawartosc powietrza...
To tak jakbysmy mrozili ubite i tylko rozmieszne bialka...
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Sorbet sklada sie z wody, owocow, cukru, czasem bialka.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Zrobiłam ,popsułam je bo chciałam zaoszczędzić czas i kreciłam po karmelowych ,efekt nie ukręciły się ,ale i tak je zamroziłam
Teraz mam kamienne lody .ale smak ......
Hm ,mięta i czekolada
mniam.gif

000_0759.jpg
 

Załączniki

  • 000_0759.jpg
    000_0759.jpg
    986 KB · Wyświetleń: 0