Shephard's Pie - wg The Irish Farmers' Market Cookbook

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
Kilka dni temu zamowilam ksiazke Clodagh Mc Kenna - The Irish Farmers' Market Cookbook - piekne zdjecia, swietne opisy i wstepy i przepisy kuszace jeden bardziej niz drugi.

Pozstanowilam zaczac od czegos poleconego przez kolezanki z pracy - czyli Shephard's Pie - tradycyjne wyspiarskie danie - nie wiem kto za nim stoi Irlanczycy czy Anglicy, ale bez wzgledu na to kto to byl naleza mu sie podziekowania
icon_smile.gif


Danie proste i szybkie do zrobienia i wyjatkowo tanie. Maz 2 razy bral dokladke
Wprowadzilam male modyfikacje bo nie bylabym soba bez tego ;)
P8110594.jpg


Na 4 osoby :
2 lyzki stolowe oliwy
1 posiekana cebula
1 marchewka pokrojona w kosteczke
3 lyzeczki przecieru pomidorowego - ja nie mialam wiec dodalam pol puszki pomidorow z ziolami
1 lyzeczka musztardy Dijon - nie mialam wiec dodalam musztarde delikatesowa - 1 lyzke stolowa
250 ml goracego bulionu wolowego lub drobiowego
ok 450 g miesa mielonego - ja mialam mieszane drobno zmielone
ok 500 g ziemniakow
mleko i maslo do ziemniakow
maslo na wierzch
ja dodalam jeszcze 3 pieczarki pokrojone drobno i 2 zabki czosnku przecisniete przez praske

oraz sol, pieprz swiezo zmielony, papryka ostra i slodka, ziola - bazylia, majeranek, ciut lubczyku, pietruszka, ziola prowansalskie.

potrzebne naczynia
garnek na ziemniaki, cos czym zgnieciesz ziemniaki na miazge - u mnie to tluczek do ziemniakow, ale moje kolezanki polecaja praske,
naczynie zaroodporne na zapiekanke
gleboka patelnia lub wok z przykrywka - ja uzylam woka
cos do mieszania
obowiazkowo widelec ;) do zrobienia dekoracyjnych wzorkow

wykonanie:

Nastaw wode na ziemniaki, obierz je i wrzuc do gotujacej wody - posol wtedy kiedy lubisz - ja to zrobilam jak woda zawrzala bo sobie o tym przypomnialam.
pokroj warzywa,
wrzuc je do oliwy, pomieszaj, zmniejsz ogien na min i przykryj,
teraz masz chwilke dla siebie - ja poszlam czytac forum
icon_smile.gif

po kilku mi pomieszaj - sprawdz czy warzywa miekna, jesli tak to mozesz wrzucac mieso.
Zwieksz ogien, wymieszaj mieso z warzywami, dodaj przyprawy. smaz od czasu do czasu mieszajac.
Rozmieszaj ze soba przecier pomidrowy i musztarde. Smaz mieso az bedzie brazowe i sypkie - nie powinno sie sklejac w grudki.
w miedzyczasie podgrzej bulion
U mnie smazenie zeszlo jakies 10 - 15 min, ale to wszystko zalezy od miesa

Jak mieso jest juz tak brazowe jak lubisz, dodaj pomidory z musztarda, wymieszaj.
Dodaj bulion - ja nie mialam domowego wiec dalam zrobiony z kostki. Zmniejsz ogien, pomieszak wszystko jeszcze raz, przykryj i dus ok 15 min, Ja podczas tych 15 min ze 2 razy bylam pomieszac i sprobowalam czego do smaku brakuje - ciut wiecej pieprzu dodalam i pietruszki.

Sprawdz ziemniaki - powinny byc juz miekkie, odcedz je i ubij - dodaj maslo i mleko. Pure powinno byc bardzo delikatne i puszyste.
wlacz piekarnik na 180 st

Przeloz mieso do naczynia zaroodpornego, wyrownaj, polz na tym ziemniaki - ja kladlam lyzka takie "kupki" i potem powoli i delikatnie rozsmarowywalam zeby powstala jednolita warstwa.
A teraz najwazniejsze - zrob na wierzchu wzorek wiedelcem ;)

Polz na ziemniakach cienkie plasterki masla - dzieki temu wierzch bedzie chrupiacy i zlocisty

a teraz do piekarnika na ok 45 - 50 min
i rozkoszuj sie zapachem

Wizualnie nie jest to mistrzostwo swiata
ale w smaku
icon_smile.gif
mniam
wejdzie na stale do naszego jadlospisu
ja podalam z ogoreczkami konserwowymi

P8110599.jpg

P8110595.jpg
 

psychem

Member
Sie 5, 2008
19
0
0
Proste w wykonaniu, chociaz nieco czasochlonne ;)
Testy dopiero wieczorem
mniam.gif


Dziekuje za przepis
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • Obraz.jpg
    Obraz.jpg
    149.3 KB · Wyświetleń: 0

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
No tak, a ja nigdy nie trzymam się przepisu i potem nie wiem, gdzie się dopisać...

Dobre, tak orzekli rodzice i kumpel
icon_wink.gif
Dla mnie trochę przyciężkie. Bez musztardy, bo ta pojawia się w domu rzadko, a proporcje to tak pi razy oko. Dla mnie nawet niespecjalnie pracochłonne, pozwala robić jeszcze ze trzy rzeczy w tym samym czasie
icon_smile.gif