- Wrz 17, 2004
- 1,305
- 0
- 0
CIASTO JABŁKOWO-WANILIOWE
KRUCHE CIASTO:
200 g mąki
3-4 łyżki cukru
1 jajo
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
100g schłodzonego masła
MASA:
1 kg małych jabłek
250 ml mleka
750 ml słodkiej śmietany
4 łyżki cukru
2 op. Budyniu waniliowego
2 żółtka
4 łyżki migdałów w płatkach
CIASTO
Mąkę przesiać na stolnicę, utworzyć kopczyk. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wsypać cukier, sól i cukier waniliowy, wbić jajo. Brzeg kopczyka obłożyć wiórkami schłodzonego masła.
Składniki posiekać dużym nożem, następnie szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
PRZYGOTOWANIE
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości ok. 1 cm. Tortownicę (Ø 24 cm) natłuścić, wyłożyć ciastem, uformować brzeg wysokości 6 cm.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście.
Mleko i śmietanę wlać do garnka. Odjąć 8 łyżek mleka ze śmietaną, dokładnie wymieszać z cukrem, budyniem i żółtkami.
Resztę mleka ze śmietaną zagotować, wlać wlać masę budyniową, stale mieszając, ponownie zagotować. Krem budyniowy wyłożyć na jabłka, posypać płatkami migdałów. Placek wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut. Przed podaniem ciasto wystudzić.
KRUCHE CIASTO:
200 g mąki
3-4 łyżki cukru
1 jajo
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
100g schłodzonego masła
MASA:
1 kg małych jabłek
250 ml mleka
750 ml słodkiej śmietany
4 łyżki cukru
2 op. Budyniu waniliowego
2 żółtka
4 łyżki migdałów w płatkach
CIASTO
Mąkę przesiać na stolnicę, utworzyć kopczyk. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wsypać cukier, sól i cukier waniliowy, wbić jajo. Brzeg kopczyka obłożyć wiórkami schłodzonego masła.
Składniki posiekać dużym nożem, następnie szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
PRZYGOTOWANIE
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości ok. 1 cm. Tortownicę (Ø 24 cm) natłuścić, wyłożyć ciastem, uformować brzeg wysokości 6 cm.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście.
Mleko i śmietanę wlać do garnka. Odjąć 8 łyżek mleka ze śmietaną, dokładnie wymieszać z cukrem, budyniem i żółtkami.
Resztę mleka ze śmietaną zagotować, wlać wlać masę budyniową, stale mieszając, ponownie zagotować. Krem budyniowy wyłożyć na jabłka, posypać płatkami migdałów. Placek wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut. Przed podaniem ciasto wystudzić.