IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

8 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Popekane ciasteczka czekoladowe, z przepisu Bajaderki
Buka
post 17 Aug 2007, 14:51
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 17.313
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



składniki
225g pokruszonej czekolady deserowej (okolo 1 1/3 szklanki)
110g masla
2/3 szklanki cukru
3 duze jajka
2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 2/3 szklanki maki

cukier puder

sposób przygotowania
Czekolade rozpuscic z masle w malym rondelku, lekko schlodzic.
Jajka ubic z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszysta mase, wymieszac z masa czekoladowa. Dodac proszek do pieczenia, sol i na koncu make, dobrze wymieszac i schlodzic conajmniej 3 godziny lub przez noc.

Rozgrzac piekarnik do temperatury 165ºC. Cukier puder (okolo szklanki) wsypac do plaskiego naczynia.
Ciasto nabierac lyzeczka do herbaty (lub mala galkownica) i formowac male kuleczki, obtaczac je w cukrze pudrze i ukladac na blasze wylozonej pergaminem.
Piec okolo 10-12 minut - podczas pieczenia ciasteczka lekko sie splaszcza i popekaja. Przestudzic na drucianej siateczce.

dodatkowe informacje
Uwaga - nie piec za dlugo, tylko do momentu kiedy czekoladowa masa zaczyna matowiec, powinny byc ciagle miekkie w dotyku. Zbyt dlugo pieczone robia sie twarde.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 17 Aug 2007, 18:50
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.318
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Moje. Przed chwilką wyjęte z pieca:

Załączony plik  R__ne_002.jpg ( 32.46K ) Suma pobrań: 111


Pierwszą blaszkę piekłam bez termoobiegu i mało popękały. Drugą z termoobiegiem 10 minut i są ładniejsze.

Bardzo dobre. mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 27 Aug 2007, 09:50
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.022
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Mocno czekoladowe. Trochę jak brownies.
Załączone pliki
Załączony plik  DSCN1360a.jpg ( 98.63K ) Suma pobrań: 58
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szachownica
post 28 Aug 2007, 11:19
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 702
Dołączył: 18-April 06
Użytkownik nr: 1.664



czy można skrócić jakoś czas chłodzenia icon_question.gif np. czy 45 min. w zamrażarce wystarczy?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 29 Aug 2007, 15:29
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.114
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Czy dobrze rozumiem, że w normalnym piecyku bez termoobiegu nie wyjdą gruebel_2.gif ? icon_neutral.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 29 Aug 2007, 15:35
Post #6


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.318
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Wyjdą, tylko u mnie ładniej popękały z termoobiegiem. Ale może to tak tylko u mnie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 29 Aug 2007, 16:57
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.022
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Ja piekłam bez termoobiegu i są takie jak widac.
Szachownico, ja wieczorem wymieszłałam, chłodziło się przez noc, a rano upiekłam- masa wyraźnie zgęstaniała. Spróbuj w zamrażarce, powinno byc dobrze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 29 Aug 2007, 16:59
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.114
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Dzięki dziewczyny cvety.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
agnesew
post 5 Dec 2007, 08:44
Post #9


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 381
Dołączył: 8-December 05
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 1.072



Piekłam wczoraj... chyba troszę za duże kuleczki robiłam, a może ciasto troszkę bardziej rzadkie miałam? W każdym razie wyszły mi większe a bardziej płaskie niż na zdjęciach poprzedniczek icon_smile.gif W każdym razie są przepyszne i super wyglądają z tą popękaną białą skórką icon_smile.gif

DZIĘKUJĘ ZA SUPER PRZEPIS anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 5 Dec 2007, 09:07
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.696
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Moje ciasto stoi w lodówce od wczoraj.
Dzisiaj chce piec jako prezenty na mikołajki icon_wink.gif
Ciekawe czy przypadną do gustu obdarowanym fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 5 Dec 2007, 22:28
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.696
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Rozpłynęły mi się na blasze.
Dlaczemu icon_question.gif
Za małe kulki robiłam czy od czego to zależy icon_question.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 5 Dec 2007, 22:59
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.929
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Ile ich wychodzi ?
Rozumiem, ze one sa mieciutkie, tak ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 6 Dec 2007, 08:29
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.696
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



No zalezy jakie robisz.
Ja robilam łyzeczka i wyszło mi ok. 40 szt.

Ale czemu sie rozpłynęły icon_question.gif icon_question.gif icon_question.gif cry_1.gif
Chcialam takie kulki jak na zdjeciach dziewczyn a tu klapa...
Ale i tak pyszne są icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 6 Dec 2007, 09:04
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.696
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



O - takie płaskie mi wyszly - komórkowa fota.
Załączony plik  ciacha.jpg ( 33.44K ) Suma pobrań: 31
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 6 Dec 2007, 09:07
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.929
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Jak sie rozplynely, to pewnie za rzadkie ciasto bylo. Ot, tak gdybam. gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 6 Dec 2007, 09:14
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.696
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Ciasto baaardzo zwarte wyszlo.
Kulki mi sie super "kleiło". Na blasze caly czas trzymaly fason icon_wink.gif a po wsadzeniu do piekarnika poooooooopłynęły icon_wink.gif
Nie wiem - moze tłuszcz nie taki gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 6 Dec 2007, 09:17
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.929
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(Ilona @ 6 Dec 2007, 09:14 ) *
Na blasze caly czas trzymaly fason icon_wink.gif a po wsadzeniu do piekarnika poooooooopłynęły icon_wink.gif
Nie wiem - moze tłuszcz nie taki gruebel_2.gif

Mozliwe, nie znam sie. Pewnie ktos madrzejszy odpowie icon_wink.gif

A celofan gdzie nabylas ? Kwiaciarnia ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 6 Dec 2007, 09:21
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.696
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



CYTAT(JotHa @ 6 Dec 2007, 09:17 ) *
A celofan gdzie nabylas ? Kwiaciarnia ?

Z szuflady wytargałam icon_mrgreen.gif
A wcześniej faktycznie w kwiaciarni był icon_wink.gif

Kilka takich pakuneczków zrobiłam icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 6 Dec 2007, 09:32
Post #19


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Ilo, a piekarnik rozgrzany? Może faktycznie mąki odrobinę za mało?

Ale i tak są śliczne i na pewno pyszne. Mogę się domyślać kto dostanie taki fantastyczny prezent od Mikołaja icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 6 Dec 2007, 09:49
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.696
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Rozgrzany, rozgrzany.
Masa gęstniała w lodówce przez noc i w sumie dzien - piekłam wczoraj popołudniu a zarobiłam we wtorek po pracy.


zahnlos.gif zahnlos.gif zahnlos.gif
Pewnie jeszcze kiedyś zrobie bo pychota wyszła i moze wtedy uda mi sie obadac co nie tak było gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

8 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21st February 2018 - 10:14