Malinny brownies z malinami

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
Chodzilo dzisiaj za mna ciasto czekoladowe, a konkretnie brownies. Pomyslalam, ze mam sporo winogron i sprobuje jak beda sie komponowac w takim ciescie. A oto efekty - smakuje pycha
icon_smile.gif






Jesli chodzi o pestki... upiekly sie i chrupia jak orzeszki ;)

Zrobione wg przepisu Malinny, za ktory bardzo dziekuje
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
EDIT Dziunia: przepis i zdjęcie skopiowane z tego wątku: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7993&hl=brownies wszystko autorstwa Malinny

Obydwa powyższe przepisy gorąco polecam.
Jak również i ten:
icon_smile.gif
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database...ies_68041.shtml
Robiłam w sobotę i było pyszne.
A tu po polsku:

brownies z malinami

350 gr. czekolady (50-60% kakao) - ja dałam 200 gr. 70% i resztę kombinowaną mleczną i deserową
250 gr. masła
3 jajka
250 gr. ciemnego cukru
110 gr. przesianej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
175 gr. malin (może być więcej)

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.
Jajka ubijamy na puch i dodajemy cukier. Dalej ubijamy, aż masa zwiększy objętość.
Powoli wlewamy masę czekoladową, mieszamy. Dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Na natłuszczoną kwadratową blaszkę wylewamy część masy, układamy maliny i przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy w temp. 170 st. C ok 40 minut i sprawdzamy patyczkiem czy gotowe.
Kroimy w kwadraty i czekamy aż wystygnie. Zapach jest tak strasznie pociągający, że czekanie jest niemożliwe.
icon_smile.gif


brownies6gh.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
Margot @ 19 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=565204szczegóły poproszę ,bo wygląda ślicznie ,bardziej niż ślicznie
Zrobilam wg przepisu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21673

Dalam dwie gorzkie czekolady wedla i jedna ponad 70% kakao, w sumie dalo 325 g czekolady (a nie 350 jak w przepisie). Z brazowym cukrem. Wszystko zgodnie z przepisem. Mialam takie drobne winogrona biale i ciemne. Oberwalam z galazek, pomieszalam i wyszlo tego pewnie ponad 400 g. Wylalam czesc ciasta, potem wysypalam winogrona, nastepnie zalalam reszta ciasta i fru do piekarnika. Pieklo sie dokladnie 40 min. w temp. 170 st.

Wyszlo pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe i przelamane winogronami
icon_smile.gif
 
  • Like
Reakcje: janie