sos fajny do pulpetow*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ano wolalam w sosie niz podsmazone, a ze wyszedl calkiem smaczny podam dalej.

cebula
2 lyzki oliwy
woda (ok 1/2 szkl)
4-6 lyzek sosu sojowego ciemnego
1-1 1/2 lyzeczki musztardy dijon
2 szczypty cukru
1/2 lyzeczki maczki kukurydzianej

Cebule pokroic. Jak ktos lubi widoczna to po chinsku - w piorka, jak nie to w poltalarki lub drobniej.
Zeszklic na oliwie dodac nieco wody i poddusic zeby zmiekla.
Dodac sos sojowy, musztarde i cukier. Zagescic maczka wymieszana w zimnej wodzie.
Dorzucic pulpety, podgrzac razem, zeby smak "przeszedl" i podawac.

W tej ilosci sosu pulpety nie plywaja, tylko sa obtoczone. Jak potrzeba wiecej - zwiekszyc proporcje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kermidt, naprawdę smaczny sosik. może zastąpić sos pieczeniowy, jeśli nie mamy akurat "pod ręką" pieczeni.
icon_mrgreen.gif




S4020838.jpg
 

Załączniki

  • S4020838.jpg
    S4020838.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ciesze sie, ze do przyjecia
icon_wink.gif

Dal mnie na pewno lepszy niz "torebkowy"

Kiedys maz z duma przyniosl na obiad kotlety schabowe z koscia. Dumny byl, ze w ogole pomyslal o obiedzie przy okazji innych zakupow (dzialo sie to zaraz po urodzeniu Kuby). Niestety kotlety byly uwedzone!
Nie mialam wyjscia. Musialam podac je na cieplo.
Zrobilam wtedy jakis bezbarwny, przezroczysty, kwasny sos. Smaczny byl, ale poza tym nic wiecej nie pamietam. Niestety nie zapisalam. Teraz pamietam, ze czasem sos z niczego potrafi uratowac sytuacje.

Dziekuje za zdjecia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
i jak?
Skrobia. Lepiej zageszcza i mniej sie przypala. Maczka to skrobia? Tak? Jak maczka ziemniaczana. Drobniejsza od maki.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Pyszny ten sos
daumen.gif

Oczywiscie doprawilam go pod swoj smak
icon_wink.gif
- Wyszlo super!
Dodalam troche ostrej czerwonej papryki w proszku, troche pieprzu tak, jak w przepisie cukier i ....
icon_mrgreen.gif

i troche syropu z burakow cukrowych
icon_biggrin.gif

Wyszedl tak pyszny, ze nie moglam sie od niego oderwac
icon_mrgreen.gif

Podalam z pieczenia z miesa mielonego, czerwona kapusta na cieplo i z "piure" ( dla slonia
rofl.gif
-
icon_wink.gif
)
Swietnie pasowal
lecker.gif

Kermidt- wielkie dzieki za przepis, ktory wchodzi bez dwoch zdan na stale
anbetung.gif
bussi.gif

Dziekuje.

Na zdjeciu tylko sam sos.

sos_do_pulpetow.JPG

Aha- mam nadzieje, ze mozna go mrozic ( nie mow nic, jesli nie mozna
icon_mrgreen.gif
) - bo przesadzilam z iloscia
i to, co zostalo, wrzucilam do zamrazalnika.
Jutro wyjezdzamy, wiec to dlatego- szkoda by bylo, jakby swiadomie sie zepsul
icon_wink.gif
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • sos_do_pulpetow.JPG
    sos_do_pulpetow.JPG
    64.6 KB · Wyświetleń: 3

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Już tyle razy robiłam ten sos a zapomniałam pochwalić
icon_redface.gif


Jest pyszny przepyszny, zachęcam do wypróbowania
lecker.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ajajaj skleroza. Robiłam go już nieraz i nie napisałam ani słowa a sos dobry jak mało który.
Zamiast sosu sojowego - ostrygowy bo sojowy u nas nie przejdzie. U nas regularnie do pulpetów żeby nadać im charakteru, wszelka pieczeń, ryby z parowara ja jem takie gołe ale mąż wyłącznie pososowane.
Dobry jest ten sosik i niewymagający jesli chodzi o składniki, bez szczególnych fanaberii.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Zrobiłam go znowu tym razem do klusek śląskich i niestety zepsułam go przez lenistwo własne
ugly_08.gif

Wrzuciłam cebulę do melaksera i niestety sos zrobił się potwornie gorzki i cebula mimo, że zmiksowała się na bardzo drobno to nie rozgotowała się, a dusiłam sosik 30 minut.
Miałam więc gorzkawą kaszkowatość w sosie
icon_redface.gif

Następnym razem grzecznie pokroję cebulkę ręcznie
icon_lol.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Caritka @ 17 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=846831(...)

Aha- mam nadzieje, ze mozna go mrozic ( nie mow nic, jesli nie mozna
icon_mrgreen.gif
) - bo przesadzilam z iloscia
i to, co zostalo, wrzucilam do zamrazalnika.
Jutro wyjezdzamy, wiec to dlatego- szkoda by bylo, jakby swiadomie sie zepsul
icon_wink.gif
icon_biggrin.gif
Korzystajac, ze przepis jest na gorze, powiem, ze -
ten sos mozna mrozic
icon_mrgreen.gif


No, bo w sumie?- Czemu nie?
icon_mrgreen.gif


Po rozmrozeniu byl taki, jak przed
icon_biggrin.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Caritka - super wiadomość! Dzięki, że się podzieliłaś.
A ja ciągle zapominam o tym sosie... muszę go w końcu kiedyś zrobić.
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Sos rewelacyjny!!
Żałuję tylko, że tak poźno go zrobiłam
icon_mrgreen.gif
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
kasha @ 11 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=910056Zrobiłam go znowu tym razem do klusek śląskich i niestety zepsułam go przez lenistwo własne
ugly_08.gif

Wrzuciłam cebulę do melaksera i niestety sos zrobił się potwornie gorzki i cebula mimo, że zmiksowała się na bardzo drobno to nie rozgotowała się, a dusiłam sosik 30 minut.
Miałam więc gorzkawą kaszkowatość w sosie
icon_redface.gif

Następnym razem grzecznie pokroję cebulkę ręcznie
icon_lol.gif
Lepiej nie traktować cebuli mechanicznie maszynerią, bo wtedy własnie robi sie gorzka. Aby była smaczna należy ją nożem w kosteczke lub piórkapokroić.

Sos w tym tygodniu wypróbuję.
 

KiBolek

Member
Mar 28, 2010
1
0
0
sionia @ 1 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=939247Lepiej nie traktować cebuli mechanicznie maszynerią, bo wtedy własnie robi sie gorzka. Aby była smaczna należy ją nożem w kosteczke lub piórkapokroić.

Sos w tym tygodniu wypróbuję.
Cebulę można potraktować maszynerią dla wygody, ale nie blenderem. Jak się przepuści przez maszynkę do mięsa to nie gorzknieje
lecker.gif

a przepis na sos fajny, chociaż ja zazwyczaj do pulpetów stosuję inny:
-cebula pokrojona w drobną kostkę
-4-5 pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych na drobno
-2 ząbki czosnku
-szklanka wytrawnego, czerwonego wina

cebulkę zeszklić na oliwie, dodać pomidory i poddusić, aż się zrobi coś przypominające sos, dodać wino i bez przykrywki trochę odparować wszystkiego, żeby sos był bardziej gęsty
na koniec dodać czosnek, i doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano itp
sprawdza się do pulpetów, makaronu, pieczeni itp
mniam.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Kibolek, fajny sos.
Nie chcesz wpisac oddzielnie, bo jednak zupelnie inny, bez tytulu moze zginie.

Ja mam tylko male ale:
- jak robie sos pomidorowy w tygodniu na obiad, to nie chce juz sosu do miesa robic pomidorowego
- w niektorych sezonach pomidory bywaja wylacznie niejadalne
- pomidory mi nie sluza

Ale poza tym swietny przepis. Szczegolnie jeden skladnik bardzo mi sie podoba
icon_mrgreen.gif

Gdybym w domu miala ow skladnik moglabym nawet sprobowac. AKurat zostala mi resztka sosu pomidorowego z cebula i czosnkiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
cheers.gif
rofl.gif
icon_razz.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Nie zrobilismy w ubieglym roku wina i ja sie z tym absolutnie nie zgadzam!
Zostaly mi jakies nedzne resztki, max 2 butelki porto. I nie ma sily! Zebym porto uzyla do sosu!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: