Ryż Zachodzącego Słońca*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ryż Zachodzącego Słońca

S4020819.jpg

(na 2 osoby)
ryż
marchewka
cebula
1 / 2 puszki kukurydzy konserwowej
pędy bambusa – ok. 1 pełny widelec, wyciągnięty ze słoika
icon_wink.gif

kiełki fasoli mung (opcjonalnie) – j.w.
ząbek czosnku
papryka słodka
curry
pieprz cayenne
sos sojowy
miód
olej sezamowy
olej do smażenia

1. Ugotować ryż.
Marchewkę obrać, pokroić w słupki, blanszować.

2. Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać łyżkę papryki słodkiej, pół łyżeczki curry i szczyptę pieprzu Cayenne.
Dodać marchewkę, smażyć ok. 5 min.
Dodać kukurydzę z puszki i pokrojone pędy bambusa. Wymieszać.
Wlać łyżkę sosu sojowego, łyżkę miodu wielokwiatowego, kilka kropel oleju sezamowego i wcisnąć ząbek czosnku. Wymieszać.

3. Dodać ugotowany ryż, mieszać do połączenia składników, smażyć razem przez chwilę.
Przed podaniem posypać kiełkami fasoli mung.

SMACZNEGO!
mniam.gif


wink.gif
 

Załączniki

  • S4020819.jpg
    S4020819.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: