ciasto:
500g maki
80g cukru
ok 1/4 l mleka
4 żółtka
4 białka
15 - 20 dkg masła
sól
2 dkg skórki pomarańczowej
4 dkg drożdzy
wanilia
poncz:
1/3 l wody
20dkg cukru
rum
sok z cytryny lub kawasek cytrynowy do smaku
Z drożdzy jak zwykle przygotowac zaczyn. Potem z reszta składników wyrobić dobrze ciasto i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Potem wlac do 2 wysmarowanych foremek babowych i znów zostawić do wyrośniecia. Piec ok 1 godziny ale to zalezy od kształtu i wielkości foremek. Sprawdzic patyczkiem jak suche i rumiane to dobre
Kiedy ostygna ponakłówać dobrze wykałaczka długa taka do szaszłyków i nasączyc ponczem. Składniki ponczu wystarczy zagotowac o ostudzic.
Baby polac lukrem albo posypac cukrem pudrem.
Mysle ze spokojnie można zrobić te babki w foremkach do mufinek albo donat co sprawdzi Beata i zrobi relacje bo ja na razie robiłąm w foremce do mufinek tylko
500g maki
80g cukru
ok 1/4 l mleka
4 żółtka
4 białka
15 - 20 dkg masła
sól
2 dkg skórki pomarańczowej
4 dkg drożdzy
wanilia
poncz:
1/3 l wody
20dkg cukru
rum
sok z cytryny lub kawasek cytrynowy do smaku
Z drożdzy jak zwykle przygotowac zaczyn. Potem z reszta składników wyrobić dobrze ciasto i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Potem wlac do 2 wysmarowanych foremek babowych i znów zostawić do wyrośniecia. Piec ok 1 godziny ale to zalezy od kształtu i wielkości foremek. Sprawdzic patyczkiem jak suche i rumiane to dobre
Kiedy ostygna ponakłówać dobrze wykałaczka długa taka do szaszłyków i nasączyc ponczem. Składniki ponczu wystarczy zagotowac o ostudzic.
Baby polac lukrem albo posypac cukrem pudrem.
Mysle ze spokojnie można zrobić te babki w foremkach do mufinek albo donat co sprawdzi Beata i zrobi relacje bo ja na razie robiłąm w foremce do mufinek tylko