![]() ![]() |
29 Aug 2007, 08:51
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.773 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 65 |
Taki o przepis sobie wymyśliłam, i wyszedł mi prawie całkiem MM
1 łyżka miodu fruktozowego lub zwykłego sztucznego 1 łyżka fruktozy lub cukru 1 łyżka margaryny lub masła 1 szklanka płatków- owsianych, kukurydzianych, pszennych, żytnich, otrębów, ziarenek wszelakich, może być gotowe suche musli z pudełka, może być mieszanka wszystkiego po trochu, co jest akurat pod ręką 1/2 szklanki bakalii- suszonych śliwek i moreli lub rodzynki lub wiórki kokosowe lub orzechy itd itp. ewentualnie szczypta cynamonu lub imbiru Miód, fruktozę i margarynę roztopić razem w rondelku na dużym ogniu i gotować chwilę, szybko mieszając, aż masa zgęstnieje, leciutko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelowo. Zdjąć z ognia, dosypać płatki i bakalie, szybko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jak będzie lekko ciepłe wyłożyć po łyżce na kawałki folii aluminiowej, uformować podłużny "batonik", zawinąć w folię i delikatnie zrolować i ugnieść, tak, żeby wszystko się ładnie połączyło. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię i udekorować np. paseczkami czekolady (oczywiscie bez cukru Batoniki są pyszne, bardzo słodkie i ciągnące się, nie twardo-kruche (chyba że się za długo karmelizuje cukier |
|
|
|
29 Aug 2007, 10:22
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.416 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Grudziądz Użytkownik nr: 75 |
Juz wszystkie zjedzone i nie mozna zrobic necacego zdjecia ?
|
|
|
|
29 Aug 2007, 14:33
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.339 Dołączył: 26-July 07 Użytkownik nr: 4.785 |
a czy miód naturalny może być? bo sztucznego nie kupie dla jednej łyzki... a zapowiada się całkiem smakowicie
|
|
|
|
29 Aug 2007, 17:23
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.773 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 65 |
Naturalny ma imho zbyt intensywny zapach i smak, zagłuszy smak płatków, ale jesli komuś to nie przeszkadza to proszę bardzo, wtedy do bakalii można dodać sporą ilość orzechów ktore do miodu pasują genialnie.
Jotha, aparat jest razem z moim bratem w Budapeszcie |
|
|
|
30 Jan 2010, 16:40
|
|
![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 27 Dołączył: 24-August 07 Skąd: Pń Użytkownik nr: 5.145 |
zrobiłam batoniki
zrobiłam na miodzie naturalnym, cukrze, płatkach kukurydzianych i owsianych, dodałam suszone śliwki, słonecznik, pestki dyni, orzechy, morele... polecam
Załączone pliki
|
|
|
|
1 Feb 2010, 12:08
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.160 Dołączył: 9-July 09 Skąd: pod Użytkownik nr: 16.552 |
Jak apetycznie wyglądają!
Czuję głód |
|
|
|
2 Feb 2010, 17:38
|
|
![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 27 Dołączył: 24-August 07 Skąd: Pń Użytkownik nr: 5.145 |
bardzo smaczne i szybkie do zrobienia, więc jeśli ktoś lubi tego typu batoniki to polecam
|
|
|
|
2 Feb 2010, 20:09
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.905 Dołączył: 18-November 07 Skąd: D Użytkownik nr: 6.326 |
chantel rewelacyjnie wygladaja twoje batoniki.
|
|
|
|
3 Feb 2010, 16:34
|
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:45 |