Ciasteczka czekoladowo-miętowe

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Wg przepisu Marthy Stewart.

Porcja na około 20 ciasteczek:

• 110 g masła w temperaturze pokojowej,
• 1/2 szklanki cukru (ja użyłam brązowego)
• 1 jajko
• 1 szklanka kakao decomoreno
• 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki,
• 1/2 szklanki śmietanki 30%,
• 340g czekolady (ja zmieszałam gorzką z mleczną aha i zużyłam mniej niż podane w przepisie, ale nic się nie zmarnowało
icon_mrgreen.gif
) ,
• 4-6 kropli olejku miętowego lub 1 łyżeczkę ekstraktu z mięty.

1. Utrzeć masło z cukrem i jajkiem na jednolitą masę.
2. Wymieszać mąkę z kakao. Następnie dodać do masy maślano-jajecznej.
3. Podzielić masę na 2 części (masa ma konsystencję dość luźną i mocno lepką). Zawinąć w folię spożywczą, najlepiej od razu mocno rozpłaszczyć i schłodzić w lodówce przez minimum 1h.
4. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm, najlepiej nie rozwijać z folii przed wałkowaniem, ułatwi nam to pracę. Wycinać krążki o średnicy 5 cm. Układać ciastka na blaszce wyłożonej pergaminem zachowując centymetrową odległość. Schłodzić w lodówce.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Program góra/dół. Piec około 12 minut.
6. Studzić na kratce. Ciasteczka nie są kruche.
7. Śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać czekoladę i mieszać aż rzeczona czekolada się rozpuści i otrzymamy gładką gęstą masę. Dodać olejek miętowy. Wymieszać.
8. Na ciasteczko wykładamy około 1 czubatej łyżeczki czekolady, przykrywamy drugim ciasteczkiem. Trzeba się nieźle zwijać z tym przekładaniem bo czekolada moment gęstnieje. Przekładamy do hermetycznego pojemnika i schładzamy w lodówce.

Moje uwagi:
Jest trochę zabawy z wałkowaniem i wycinaniem krążków, choć może bez przesady
icon_biggrin.gif
Robi sie je całkiem przyjemnie.
Ciasteczka są wyborne, zwłaszcza jak ktoś lubi połączenie gorzkiej czekolady z miętą.
Smacznego!

chocomint4.jpg

chocomint5.jpg

chocomint1.jpg

chocomint2.jpg

chocomint3.jpg
 

Załączniki

  • chocomint1.jpg
    chocomint1.jpg
    271.1 KB · Wyświetleń: 1
  • chocomint2.jpg
    chocomint2.jpg
    198.8 KB · Wyświetleń: 1
  • chocomint3.jpg
    chocomint3.jpg
    179.4 KB · Wyświetleń: 1
  • chocomint4.jpg
    chocomint4.jpg
    239.5 KB · Wyświetleń: 1
  • chocomint5.jpg
    chocomint5.jpg
    161 KB · Wyświetleń: 1

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
co za zdjęcia
eek2.gif
ciacha muszą być przepyszne!
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Szklanka kakao
eek2.gif


Skąd można wziąć olejek miętowy?

Zdjęcia piękne, szczególnie ostatnie, kwalifikuje się na tapetę
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Paulinka @ 31 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=573308Szklanka kakao
eek2.gif
Tak dokladnie szklanka kakao.

Paulinka @ 31 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=573308Skąd można wziąć olejek miętowy?
Ja kupilam przez internet w tortownia.pl
Troche sporo kosztowal, ale pieke i pieke i nic nie ubywa
icon_biggrin.gif


Dziewczyny pisaly ze mozna uzyc kropel mietowych ktore sa dostepne w aptekach. Maja chyba ten sam sklad.
Woda, alkohol, ekstrakt z miety pieprzowej. I chyba kosztuja grosze.

Paulinka @ 31 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=573308Zdjęcia piękne, szczególnie ostatnie, kwalifikuje się na tapetę
icon_biggrin.gif
Dziękuję

Aha ja zrobilam z polowy porcji. Uzylam 150g czekolady i po przelozeniu zostalo mi sporo
icon_biggrin.gif
no moze nie sporo ale z 30g to na 100%. Wszystko zalezy od tego jak grubo sie czekolady daje. Osobiscie nie zalowalam.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Obłędnie wyglądają
mniam.gif
Zapisane do wypróbowania
daumen.gif