Pljeskavica

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
W wersji oryginalnej:

200 g wieprzowiny
200 g cielęciny
100 g jagnięciny (lub baraniny)

ostra papryka, sól, pieprz
1 cebula

Ja dodaję dodatkowo 2 ząbki czosnku.



Mięso zemleć - wymieszać z przyprawami (sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, papryka) i ponownie całość zmielić. Skropić zimną wodą i wyrobić masę.
Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Formować owalne zraziki długości 8 cm (grubość - jak kciuk).
Piec na grillu albo tradycyjnie na patelni minimum 15 minut ,mocno przypiekając z każdej strony.

W wersji baaaaardzo uproszczonej powyższe mięsa mozna zastąpić indykiem i wołowiną.
Ale oczywiście specyficzny smak jagnięciny stanowi o uroku potrawy.

Zraziki podawać z ziemniakami, na podpieczonej cebulce.