Cepeliny vel kartacze

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Dzisiaj ostro zaszalałam - ugotowałam coś tak ponad 40 kartaczy
lecker.gif
nie liczyłam, bo pierwszy i drugi rzut garnkowy błyskawicznie został skonsumowany przez głodomory
icon_mrgreen.gif


Zrobiłam je jednak trochę inaczej, niż autorka:
1,5 kg ziemniaków ugotowałam już wczoraj.
No i odwróciłam proporcje: ziemniaków surowych dałam objętościowo 1:2 w stosunku do gotowanych; do tego 3 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mąkę pszenną (no i sól, oczywiście). Surowe odciskałam na sitku nad garnkiem, wodę zlałam, do ciasta dodałam skrobię.
Pszennej dodawałam sukcesywnie, w miarę wyrabiania - myślę, że spokojnie weszło 30-40 dag, o ile nie więcej. Ciasto wyszło boskie, lepkie - ale dające się formować, nierozlazłe - ale i nie twarde, bardzo plastyczne
icon_smile.gif
Ulepiłam z całą michą farszu. Farsz z mięsa zmielonego po ugotowaniu, wymieszanego następnie ze smażoną cebulką i przyprawami oraz oliwą, coby za suche nie było wszystko razem
lecker.gif


Nie fociłam, bo zalatana między stolnicą a garem nie miałam na to głowy, a teraz mam górę naczyń do zmywania i jeszcze chleba pilnuję (jednym okiem, drugim zerkam na forum
icon_lol.gif
icon_redface.gif
) - więc jutro pstyknę może takie odsmażone, zresztą IMHO bardziej fotogeniczne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,565
1,097
113
gracha @ 13 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=931914I na smaku się skończyło czy ktoś robił? Jeśli macie pytania - bardzo proszę, służę poradą.
icon_smile.gif
Zrobiłam. Proporcje 1,5 kg gotowanych, 5 kg surowych. Zdziwiło mnie, jak mało objętościowo masy wyszło z 5 kg (nie zważyłam ile to było z krochmalem).
Ziemniaki przepuściłam przez sokowirówkę dlatego, nie musiałam odciskać. Sok po odstaniu odlałam a krochmal dodałam do ciasta. Wyszło plastyczne ciasto. Nadziewałam serem z miętą (wg przepisu Buki). Okrasiłam skwarkami albo jogurtem
lecker.gif

Moje spostrzeżenia:
- smak nieco inny od tych, które we wrześniu jadłam w Wilnie,
- gotowałam w dwóch garnkach, powinnam rozłożyć na trzy. W jednym garnku było za dużo i podczas przewracania jednego przełamałam.
- przetarte przez sokowirówkę ziemniaki powinnam przecedzić np. przez durszlak, bo trafiły się większe skrawki surowych ziemniaków, które były słabo wyczuwalne przy ręcznym wyrabianiu ciasta a dobrze widoczne w ugotowanych cepelinach,
- powinnam dać więcej ciasta, "łupina" była znacznie cieńsza niż w wileńskich,
Ogólnie, cała rodzinka jadła ze smakiem.
Były wczoraj na obiadokolację. Dzisiaj, wiadomo zsiniały
icon_smile.gif
Na fotce widać jak nieestetycznie wyglądały nieprzetarte kawałki ziemniaków.



Uploaded with ImageShack.us
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,293
1,344
113
Mój dzisiejszy obiad:

566.jpg

568.jpg

572.jpg

Robiłam niedużo, bo tylko 4 sztuki, ale za to dość duże. Zapisałam ile czego użyłam i dlatego wpisuję, żeby było wiadomo na przyszłość. Jak ktoś potrzebuje więcej lub lubi trzeć kartofle to ilości trzeba zwielokrotnić.

Starte na drobnej tarce kartofle (ale nie na pulpę tylko na drobnych oczkach) wycisnęłam bardzo mocno w ściereczce. Zostało ich 320 g bardzo suchych. Do nich dodałam 90 g kartofli wcześniej ugotowanych i przeciśniętych przez praskę. Jako, że po zlaniu wody po odciskaniu kartofli była tylko śladowa ilość krochmalu dodałam 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Sól, pieprz i to wszystko. Najważniejsze to bardzo dobre odciśnięcie utartych kartofli. Trzeba się to tego naprawdę przyłożyć. Do środka tym razem dałam mięso gotowane przygotowane na farsz do pierogów, ale następne zrobię z mięsem surowym, bo wydaje mi się, że z surowym są jeszcze lepsze. Wkładałam do wrzącej wody i po zmniejszeniu płomienia, w takiej ledwie mrugającej, gotowałam około 30 minut.
 

Załączniki

  • 568.jpg
    568.jpg
    76.3 KB · Wyświetleń: 29
  • 572.jpg
    572.jpg
    89.1 KB · Wyświetleń: 29
  • 566.jpg
    566.jpg
    36.8 KB · Wyświetleń: 29
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,547
2,803
113
Jejuuuuuu, i okraszone tak, jak lubię.
lecker.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,480
2,389
113
Ooo, temat na czasie, bo u mnie wczoraj też na obiad cepeliny były,
tylko ja robię z nadzieniem jak do ruskich pierogów, bo tak u nas się
robi i my tak lubimy
icon_mrgreen.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,293
1,344
113
Dziś zrobiłam cepeliny z farszem z surowego mięsa+sól, pieprz, majeranek i nie potrafię powiedzieć jakie mi bardziej smakują. W litewskim przepisie do omasty jest jeszcze dodawana śmietana, ale tym razem się nie odważyłam.

zeppeliny2.jpg

 

Załączniki

  • zeppeliny2.jpg
    zeppeliny2.jpg
    52.2 KB · Wyświetleń: 29

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
25
48
Piekne!
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Te chytrosci skradly moje serce
icon_biggrin.gif
 

Daderma

Member
Lut 7, 2012
76
0
0
Kwaśna śmietana do cepelinów bardzo pasuje.Polecam ,,szefa kuchni" ma stałą konsystencję.Cepeliny śmietana i skwareczki.....
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,831
53
48
Robilam wczoraj cepeliny z serem (no dobra, pomagalam robic
icon_wink.gif
). Proporcje troche na oko. Ale wyszły pyszne. Sama chyba jednak sie nie bede bawic. A przynajmniej niepredko
icon_biggrin.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,480
2,389
113

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,293
1,552
113
Cudne!
Cepeliny i kartacze to nie jest to samo. Kartacze mają więcej surowych ziemniaków niż cepeliny. O kształcie nie wspomnę. Nigdy nie jadłam kartaczy z innym nadzieniem niż z surowego mięsa.
Omasta najlepsza! 😀
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,480
2,389
113
gracha @ 24 Nov 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1651907Cudne!
Cepeliny i kartacze to nie jest to samo. Kartacze mają więcej surowych ziemniaków niż cepeliny. O kształcie nie wspomnę. Nigdy nie jadłam kartaczy z innym nadzieniem niż z surowego mięsa.
Omasta najlepsza! 😀
Dzięki wielkie
anbetung.gif


Nigdy nie mierzę ilości surowych ziemniaków do ugotowanych, robię na oko
icon_mrgreen.gif
Obie babcie mówiły na to knedle, choć to jeszcze inna kluska
icon_mrgreen.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
A u mnie to byki. Surowe ziemniaki i tylko nijak nie pamiętam żeby i ugotowane ziemniaki w składzie były. Nadzienia różne. Najczęściej mięso z kiszoną kapustą. Albo samo mięso. Ale .y wolelismy z kapusta
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Szare bo surowe ziemniaki, nadziewane do tego i forma nie kulista tylko taka wydłużone. A nie nadziewane okrągłe i dużo mniejsze to były gałki