Basler Leckerli (pierniczki Leckerli z Bazylei)

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Basler Leckerli (pierniczki Leckerli z Bazylei)
przepis orginalny tu
http://cannelleetcacao.typepad.com/mon_web...r_leckerli.html
Przepis dostałam od Bea 73
cvety.gif
anbetung.gif

Pierniczki są świetne i ta cieniutka chrupiąca warstwa lukru,smakują wyjątkowo
cytuję


,,Na ok. 30 pierniczkow

125 g cukru
1 jajko
175 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki galki muszk.
1/4 lyzeczki mielonego imbiru
125 g posiekanych migdalow (bez skorki)
50 g kandyzowanej skorki pomaranczowej i cytrynowej pokrojone w mala kosteczke
50 g miodu swierkowego/jodlowego (czy to jest po polsku spadziowy ? ? ?)
1 lyzka mocnego alkoholu (typu wodka)  mozna nie dodawac

Lukier

80 g cukru pudru
1 bialko
1 lyzeczka wodki

°°°°°°°°°°°°°
ubic jajko z cukrem
dodac make, proszek, przyprawy, migdaly, skorki z cytrusow, miod i alkohol
wymieszac drewniana lyzka
wylozyc mase na natluszczona maslem blache (wysokosc ok. 1 cm)
piec w temp. 150° ok. 15 min (musza byc jeszcze jasnie, niespieczone, po wyjeciu z pieca)
sa miekkie, stwardnieja po wystygnieciu

lukier :

wymieszac skladniki
posmarowac pedzelkiem wyciagnieta z pieca upieczona mase i ponownie wstawic do pieca na ok. 30 sek
nastepnie pokroic na kwadraciki

mozna je przechowywac kilka tygodni w metalowym pudelku ; sa lepsze po kilku dniach icon_wink.gif


ps. Tam gdzie pisze « wodka » w przepisie oryginalnym chodzi o eau-de-vie co jest pewnego rodzaju wodka ale jakby robiona z owocow ; ale to jest przezroczyste jak wodka, nie kolorowe… nie wiem jak to mozna inaczej przetlumaczyc…"
ja dodałam do ciasta 3 łyżki jogurtu naturalnego ,bo było takie gęste
wódka to u mnie spirytus
icon_mrgreen.gif

000_1086.jpg
pierniczki_003.jpg
 

Załączniki

  • 000_1086.jpg
    000_1086.jpg
    783.9 KB · Wyświetleń: 17
  • pierniczki_003.jpg
    pierniczki_003.jpg
    516.3 KB · Wyświetleń: 15
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
już się pierniczków zachciało?
icon_mrgreen.gif
też je uwielbiam ale chyba poczekam do świąt
icon_wink.gif
 

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
I ja bym z chęcią skubnęła, bo aura za oknem szara i deszczowa.
Przepis wygląda bardzo zachęcająco a pierniki aż mi pachną z monitora.
Świętami zapachniało...
icon_mrgreen.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
wow! Margot!! warto tlumaczyc dla takich rezultatow!! ciesze sie, ze smakuja!
cvety.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Margot @ 18 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=584898ps. Tam gdzie pisze « wodka » w przepisie oryginalnym chodzi o eau-de-vie co jest pewnego rodzaju wodka ale jakby robiona z owocow ; ale to jest przezroczyste jak wodka, nie kolorowe… nie wiem jak to mozna inaczej przetlumaczyc…"

wódka to u mnie spirytus
icon_mrgreen.gif
Są wódki smakowe - żurawinowa chyba to Luksusowa była, finlandie też są smakowe - może o takie chodzi (płyn przezroczysty
icon_wink.gif
)

A miód jaki dałaś do swoich
icon_question.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,416
113
Bea, mam takie pytanie. Czy tam gdzie w przepisie oryginalnym jest podane:

"1 cuil. a café de levure chimique

1/2 cuil. a café de cannelle moulue

1/4 de cuil. a café de muscade moulue"

chodzi o "nasze" łyżeczki do herbaty czy o łyżeczki mniejsze t.zw. łyżeczki do kawy?
Pytam, bo ostatnio nie mogę jeść niczego, gdzie jest proszek do pieczenia i jeśli byłaby tu mniejsza jego ilość, to bym się skusiła.

Margot, na jakiej wielkości blachę jest ta porcja
icon_question.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
teoretycznie 'cuillere a café' to jest taka ciut mniejsza... ale ja zawsze daje normalna mala lyzeczke, z tym, ze plaska
a to dlatego, ze tutaj w przepisach pisze albo : 'cuillčre ŕ soupe' - czyli lyzka stolowa, albo 'cuillere a café' - czyli lyzeczka
baaardzo rzadko pisze 'cuillere a thé' czyli do herbaty...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ilona @ 19 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=585633Są wódki smakowe - żurawinowa chyba to Luksusowa była, finlandie też są smakowe - może o takie chodzi (płyn przezroczysty
icon_wink.gif
)

A miód jaki dałaś do swoich
icon_question.gif
tutaj sa wodki ktore sa smakowe (jablko, gruszka, sliwka, itp. itd) ale nie sa kolorowe jak np. sliwowica
i to o to mi chodzi, ze w przepisie to jest cos jak polska wodka, ale moze nie jak sliwowica
icon_wink.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Hm, one nie moga byc za dobrze wypieczone, ale moje nie wygladaja nigdy na surowe...