- Paź 30, 2004
- 27,454
- 7
- 38
Przepis pochodzi z czasopisma Bon Appetit nr 8'07. Oryginał musiałam nieco dopasować
do naszych sklepowych realiów i wędzony cheddar zastąpiłam roladą ustrzycką ale
oscypek pasowałby tu też rewelacyjnie. Poza tym nie zauważyłam, że 'wyszło' mi
mielone chilli, więc dodałam zamiast łyżeczkę słodkiej papryki. No i szczypiorek
zastąpiłam z powodzeniem jedną małą cebulką, a pomidory z puszki zastąpiłam dwoma
wielkimi świeżymi, pozbawiając je uprzednio pestek i szypułek i krojąc na duże kawałki.
Danie bardzo smaczne, w sam raz na jesienny obiad
Proporcje składników na 8 średnich porcji:
- 3 szklanki czyli ok. 350 g makaronu kolanka (u mnie rigatoni)
- 1,5 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
- 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (chilli)
- 225 g wędzonego cheddara startego
- 2 puszki po ok. 400 g pomidorów w kawałkach
- 1/4 szklanki pokrojonego szczypiorku - ok. 4 gałązki
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1/3 szklanki suchej bułki tartej (dałam 1 podsuszoną małą bułkę rozdrobnioną w
malakserze)
- 2 łyżeczki oliwy
Makaron ugotować, odcedzić i odstawić. Ja gotowałam makaron 3 minuty krócej, żeby
nie rozmiękł za bardzo w sosie.
Piekarnik włączyć na 200*C.
Podgrzać w garnuszku śmietanę wymieszaną z musztardą, solą i chilli. Do gotującej się
śmietany wsypać ser i mieszać do rozpuszczenia. Dodać teraz cebulę jeśli jej używamy i
wymieszać z makaronem. Dodać pomidory i szczypiorek, ostrożnie wymieszać i przełożyć
do naczynia żaroodpornego wysmarowanego uprzednio masłem/oliwą. Bułkę tartą
wymieszać z parmezanem i skropić oliwą, wymieszać i równomiernie wysypać na
makaron. Zapiekać ok. 15-20 minut, lub aż wierzch się zrumieni.
do naszych sklepowych realiów i wędzony cheddar zastąpiłam roladą ustrzycką ale
oscypek pasowałby tu też rewelacyjnie. Poza tym nie zauważyłam, że 'wyszło' mi
mielone chilli, więc dodałam zamiast łyżeczkę słodkiej papryki. No i szczypiorek
zastąpiłam z powodzeniem jedną małą cebulką, a pomidory z puszki zastąpiłam dwoma
wielkimi świeżymi, pozbawiając je uprzednio pestek i szypułek i krojąc na duże kawałki.
Danie bardzo smaczne, w sam raz na jesienny obiad
Proporcje składników na 8 średnich porcji:
- 3 szklanki czyli ok. 350 g makaronu kolanka (u mnie rigatoni)
- 1,5 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
- 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (chilli)
- 225 g wędzonego cheddara startego
- 2 puszki po ok. 400 g pomidorów w kawałkach
- 1/4 szklanki pokrojonego szczypiorku - ok. 4 gałązki
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1/3 szklanki suchej bułki tartej (dałam 1 podsuszoną małą bułkę rozdrobnioną w
malakserze)
- 2 łyżeczki oliwy
Makaron ugotować, odcedzić i odstawić. Ja gotowałam makaron 3 minuty krócej, żeby
nie rozmiękł za bardzo w sosie.
Piekarnik włączyć na 200*C.
Podgrzać w garnuszku śmietanę wymieszaną z musztardą, solą i chilli. Do gotującej się
śmietany wsypać ser i mieszać do rozpuszczenia. Dodać teraz cebulę jeśli jej używamy i
wymieszać z makaronem. Dodać pomidory i szczypiorek, ostrożnie wymieszać i przełożyć
do naczynia żaroodpornego wysmarowanego uprzednio masłem/oliwą. Bułkę tartą
wymieszać z parmezanem i skropić oliwą, wymieszać i równomiernie wysypać na
makaron. Zapiekać ok. 15-20 minut, lub aż wierzch się zrumieni.