Ciasteczka marchewkowe z kaszy jaglanej
1/2 szklanki kaszy jaglanej
10 dag wiórków kokosowych
35 dag drobno startej marchwi
1/5 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka cynamonu
szczypta soli
3 czubate łyżki mąki jęczmiennej (ryzowej lub innej)
3/4 szklanki rodzynek
Gotować kaszę z solą w 1 1/2 szklanki wrzątku na małym ogniu przez 40 min. Dodać olej, zmiksować mikserem (tylko tyle, by kasza wchłonęła olej), wystudzić. Dodać startą marchew, wiórki, cynamon, mąkę, zmiksować. Dodać rodzynki, wymieszać. Formować placuszki o grubości do 1 cm, układać na wysmarowanej olejem blaszce, piec do zrumienienia spodów w średnio nagrzanym piekarniku.
Z tej ilości wyszło mi ponad 50 większych ciasteczek.
1/2 szklanki kaszy jaglanej
10 dag wiórków kokosowych
35 dag drobno startej marchwi
1/5 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka cynamonu
szczypta soli
3 czubate łyżki mąki jęczmiennej (ryzowej lub innej)
3/4 szklanki rodzynek
Gotować kaszę z solą w 1 1/2 szklanki wrzątku na małym ogniu przez 40 min. Dodać olej, zmiksować mikserem (tylko tyle, by kasza wchłonęła olej), wystudzić. Dodać startą marchew, wiórki, cynamon, mąkę, zmiksować. Dodać rodzynki, wymieszać. Formować placuszki o grubości do 1 cm, układać na wysmarowanej olejem blaszce, piec do zrumienienia spodów w średnio nagrzanym piekarniku.
Z tej ilości wyszło mi ponad 50 większych ciasteczek.
Ostatnią edycję dokonał moderator: