Chleb z maszyny

Wrz 3, 2007
299
0
0
PICT0944.JPG

DANE DO WYPIEKU :

PROGRAM 1 Chleb jasny i mieszany
Light (jasna skórka)
SMALL (mały)

SKŁADNIKI:

Oliwą spryskać formę
50 g mąka orkiszowa
50 g mąka pszenna TYP 1050
50 g mąka żytnia chlebowa,, typu na żurek” (połączyć z mąką pszenną i razem przesiać)
350 g mąki pszennej TYP 650 lub 550
2 łyżki zakwasu pszennego z lodówki
100 ml kefiru lub maślanki
200 ml wody (letniej)
10 g drożdże zwykłe piekarskie lub 4 g drożdże granulowane typu instant (rozpuścić w mleku letnim z 1,5 małymi miarkami cukru wlać na samym końcu)
2 małe miarki soli morskiej wsypać w jednym z rogów formy

UWAGI DO PIECZENIA :
Po zakończeniu drugiego gniecenia ciasta wyjąć mokrą ręką mieszadła, rozłożyć ciasto równomiernie w formie, spryskać oliwą ,natrzeć rozbełtanym surowym jajkiem i zrobić posypkę z łuskanego słonecznika i ponownie wysmarować rozbełtanym jajkiem.Po zakończeniu całego procesu wyjąć z formy i umieścić na kratce do odparowania.
 

Załączniki

  • PICT0944.JPG
    PICT0944.JPG
    3 MB · Wyświetleń: 2