Babka błysk

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
mam ten przepis od cioci Danusi a Ona od kogo nie wiem,jedno co wiem to naprawdę jest błyskawiczna babka.

Potrzebujemy:
5 całych jaj
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mąki kartoflanej
niepełna szklanka oleju
1 łyżkę octu
olejek do ciasta jaki kto lubi
mały proszek do pieczenia

A teraz do dzieła wyjmujemy malakser jajka cukier ucieramy ,następnie dodajemy resztę składników oprócz oleju,
i dalej ucieramy cały czas ucierając cieńką strużką wlewamy olej.
Nastepnie przelewamy ciasto do wysmarowanej i wysypanej foremki, i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika.
Ja piekę w swoim dziwolągu ok.1h w 180 stopniach.
Jedno co mogę dodać to to ,że jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.

Życzę smacznego
mniam.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
upiekłam.
i owszem bardzo smaczne ciacho ale nazwałabym je raczej biszkoptem niż babką
icon_wink.gif

mimo że proszku do pieczenia dałam tylko pół łyżeczki było wyszło bardzo puszyste i leciutkie.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Znam tę babkę od lat, mam ją zapisaną jako :"Babka puszysta z octem" . Świetnie wychodziła w prodiżu.... ech, ta nostalgia....
icon_mrgreen.gif
 

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
Upiekłam wczoraj. Ze skórką z cytryny i lukrem cytrynowym. Pyszota! Lekka, puszysta, wilgotna. Polecam!
Jedyna uwaga, pilnować czasu. Mój piekarnik widocznie mocniej piecze, bo po 45 min babka była już za bardzo spieczona (trochę ją podrasowałam i było ok
icon_mrgreen.gif
)