![]() ![]() |
29 Sep 2007, 22:27
|
|
![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 83 Dołączył: 28-August 07 Skąd: Lublin Użytkownik nr: 5.192 |
To mój pierwszy przepis tutaj, mam nadzieję, że będzie Wam smakować
BLOK WANILIOWY 400g mleka w proszku 150g cukru 2 opakowania cukru waniliowego paczka biszkoptów 1 paczka herbatników 150 g masła szklanka wody ok. 500 g bakalii w dowolnych proporcjach ( ja dodałam rodzynki, migdały orzechy) Rozpuścić masło, cukier i wodę. Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać w odstawić aby troszeczkę ostygło. Następnie wymieszać bakalie i poruszone herbatniki w mlekiem w proszku. Powoli dolewać płyn do sypkich składników dokładnie mieszając ( można też dodać mleko od razu do gotowania, ale trzeba to robić bardzo uważnie gdyż lubi tworzyć grudki!). Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową a następnie ułożyć warstwę biszkoptów. Przełożyć powstałą masę i przykryć z wierzchu folią, gdyż blok bardzo chłonie zapachy. Włożyć na kilka godzin do lodówki (u mnie rodzinka nie mogła się doczekać, więc powędrował na godzinę do zamrażalnika, a potem na następną do lodówki). Blok jest pyszny i słodki ( a i tak zmniejszyłam ilość cukru Zdjęcia nie ma gdyż...ciasto w niewyjaśnionych okolicznościach zniknęło z lodówki ;P |
|
|
|
30 Sep 2007, 12:10
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 164 Dołączył: 22-October 05 Użytkownik nr: 870 |
WItaj Sylvio
Składniki: - 200g mleka w proszku - 100g cukru - op. cukru waniliowego - 75g masła - pół szklanki wody - 200g mieszanki bakaliowej ( u mnie orzechy laskowe, migdały bez skórki i rodzynki) - 50g suszonego ananasa - 50g suszonej papaji W małym garnku rozpuszczamy na niewielkim gazie masło, cukier i wodę, pod koniec rozpuszczania dodajemy cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużym naczyniu (garnku lub misce) mieszamy mleko w proszku i wszystkie bakalie i powoli, mieszając wlewamy do tego lekko ciepłą zawartość małego garnka. Bardzo dokładnie mieszamy (UWAGA: nie wyjeść zbyt dużo masy z garnka - trzeba mieć silną wolę, bo taka ciepła jest pyszna
Załączone pliki
|
|
|
|
30 Sep 2007, 13:13
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.687 Dołączył: 25-October 04 Użytkownik nr: 135 |
Oczywiście, muszę taki blok zrobić, bo moje ślinianki nie wytrzymają tego widoku.
|
|
|
|
30 Sep 2007, 13:31
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.266 Dołączył: 3-May 06 Skąd: Radom/Warszawa Użytkownik nr: 1.705 |
Lallaby nie lubię Cię
udało mi się wyprzeć z pamięci to zdjęcie po przeglądaniu Twojego bloga a tu znów mnie nawiedza |
|
|
|
30 Sep 2007, 14:05
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 124 Dołączył: 12-February 06 Skąd: Łowicz Użytkownik nr: 1.377 |
smakowicie wygląda... a ja niby ciagle na diecie..ale co poradze ze uwielbiam słodkosci i wszystko co drozdzowe:) i ciagle cos ściągam z forum
a powiedzcie mi dziewczyny na jakie formy sa te przepisy?? |
|
|
|
30 Sep 2007, 15:16
|
|
![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 83 Dołączył: 28-August 07 Skąd: Lublin Użytkownik nr: 5.192 |
smakowicie wygląda... a ja niby ciagle na diecie..ale co poradze ze uwielbiam słodkosci i wszystko co drozdzowe:) i ciagle cos ściągam z forum a powiedzcie mi dziewczyny na jakie formy sa te przepisy?? Moja na normalnej wielkości keksówkę |
|
|
|
1 Oct 2007, 20:04
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.664 Dołączył: 13-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 956 |
A to mój dziś zrobiony blok z przepisu Lullaby, a właściwie z przepisu Dorotus76, który miałam już dawniej (obydwa są identyczne, a może to jest ta sama osoba
R__ne_001.jpg ( 21.2K )
Suma pobrań: 25Pierwszy raz zrobiłam dokładnie wg przepisu, ale wyszedł mi za luźny. Dziś dodałam ciut więcej mleka i jest akurat. Zmieniłam tylko bakalie, bo niestety od jakiegoś czasu zniknęły ze sklepów, które ja odwiedzam, ananasy i papaja. Dałam rodzynki, orzechy, żurawiny i smażoną w domu skórkę z zielonego grapefruita. |
|
|
|
2 Oct 2007, 07:16
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.687 Dołączył: 25-October 04 Użytkownik nr: 135 |
Ja wczoraj tez zrobiłam ten blok.
I choć to był mój pierwszy blok z tego przepisu (robiłam z przepisu Lullaby, tylko z podwójnej porcji), to czułam że płynu będzie za dużo i dałam ciut mniej (i dobrze zrobiłam Blok jeszcze stoi w lodówce, jeszcze go nie próbowałam, ale po wczorajszym wylizywaniu miski myślę, że będzie pyszny. Acha, ja do swojego bloku dałam cukier z prawdziwą wanilią, a oprócz tego do części płynnej, podczas rozpuszczania na ogniu, wrzuciłam kawałek rozciętej laski wanilii. |
|
|
|
2 Oct 2007, 15:55
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 164 Dołączył: 22-October 05 Użytkownik nr: 870 |
A to mój dziś zrobiony blok z przepisu Lullaby, a właściwie z przepisu Dorotus76, który miałam już dawniej (obydwa są identyczne, a może to jest ta sama osoba
R__ne_001.jpg ( 21.2K )
Suma pobrań: 25Pierwszy raz zrobiłam dokładnie wg przepisu, ale wyszedł mi za luźny. Dziś dodałam ciut więcej mleka i jest akurat. Zmieniłam tylko bakalie, bo niestety od jakiegoś czasu zniknęły ze sklepów, które ja odwiedzam, ananasy i papaja. Dałam rodzynki, orzechy, żurawiny i smażoną w domu skórkę z zielonego grapefruita. Hazo to jest mój przepis, Dorotus go sobie "pożyczyła". Pięknie wygląda Małgoś, Agusiu, polecam, bo jest naprawdę pyszny Finesko, u mnie keksówka jest za duża. Mam taki plastikowy pojemnik i w nim zawsze robię. Wychodzi nieco mniej niż na keksówkę. |
|
|
|
4 Oct 2007, 09:09
|
|
![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 32 Dołączył: 24-July 06 Użytkownik nr: 2.032 |
|
|
|
|
4 Oct 2007, 09:18
|
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 1 Dołączył: 9-August 07 Użytkownik nr: 4.956 |
Dziewczyny te Wasze bloki wygladaja przesmacznie
|
|
|
|
4 Oct 2007, 09:19
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.664 Dołączył: 13-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 956 |
|
|
|
|
4 Oct 2007, 14:57
|
|
Ja też robię w zamykanym plastikowym pojemniku i niczym go nie wykładam. Po naciśnięciu bardzo ładnie z niego wychodzi. Zgadza się, na początku delikatnie natłuszczałam pojemnik, ale raz o tym zapomniałam i okazało się, że i tak blok bezproblemowo wychodzi. |
|
|
|
5 Oct 2007, 09:03
|
|
A mój był z ananasem, papają zieloną i czerwoną, rodzynkami królewskimi i migdałami.
Robiłam go w keksówce silikonowej.
blok_waniliowy_1.JPG ( 834.81K )
Suma pobrań: 20 |
|
|
|
5 Oct 2007, 09:26
|
|
Piękny! Jaki kolorowy!
Też chyba dziś powtórzę. |
|
|
|
5 Oct 2007, 12:36
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.841 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 |
|
|
|
|
5 Oct 2007, 17:53
|
|
Margot, Ty kobieto niesamowita
Małgoś i Twój apetyczny! |
|
|
|
5 Oct 2007, 19:44
|
|
Lullaby, ten z pistacjami tez juz dzisiaj podziwiałam. Pewnie będzie następny w kolejce.
|
|
|
|
7 Oct 2007, 09:27
|
|
|
|
|
|
11 Oct 2007, 16:26
|
|
|
Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 75 Dołączył: 20-March 06 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 1.527 |
zrobiłam z przepisu Lullaby był pyszny
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9th February 2010 - 02:09 |