a'la chalwa

Mariella

Member
Lis 9, 2005
14
0
0
Chalwa

200g miodu (albo 100g cukru i 100g miodu)
200g tahina (zmielony sezam o konsystencji gestego syropu)
200 lub wiecej g - bakali
wanilia jesli komus aromaty wydaje sie niepelny

Miod, cukier i tahine rozpuscic na bardzo malym ogniu. Nie musi sie zagotowac chodzi o to zeby sie dobrze polaczylo. dosypac posiekane bakalie. Wylac na blaszke i zostawic do ostygniecia. Pokroic w prostokacty tak na dwa gryzy ;)

2 razy juz to robilam i za kazdym razem znika zanim zdaze pomyslec o aparacie - obiecuje fotke nastepnym razem
icon_smile.gif
 

Mariella

Member
Lis 9, 2005
14
0
0
Przyznaje ze mielismy baaardzo slodki weekend
icon_smile.gif

Po wczorajszej chalwie nei zostalo ani sladu ale za to bylo jeszcze polowa sloika tahiny wiec dalam sie domownika namowic na powtorke :D

Dzisiaj zmienilam troche taktyke i zamiast wylewac na blache poporciowalam mase w male batoniki i owinelam folia aluminiow (musze sie zaopatrzyc w celofan, wygladaly by o duzo lepiej ;) )

Picture_412.jpg
 

Załączniki

  • Picture_412.jpg
    Picture_412.jpg
    40.7 KB · Wyświetleń: 1