- Sie 11, 2005
- 962
- 0
- 0
Przepyszne pikantne kotlety bezmięsne z kaszy gryczanej.
250gr kaszy gryczanej
1 l bulionu warzywnego
150gr płatków jęczmiennych
sól
pieprz
2 łyżeczki słodkiej papryki
gałka muszkatołowa
1 cebula
3 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku i natki pietruszki
2 jajka
Kaszę gotować na bulionie 40 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodać płatki jęczmienne. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na łyżce oleju , dodać posiekany czosnek, wymieszać z kaszą. Do kaszy dodać przyprawy oraz zioła, doprawić do smaku. Ostudzić , dodać jajka, wymieszać. Formować kotlety i smażyć na oleju. Polecam z dodatkiem marchewki z groszkiem lub surówki i sosu np. grzybowego lub z tzazikami.
Przepis pochodzi ze starego numeru Sól i pieprz.
250gr kaszy gryczanej
1 l bulionu warzywnego
150gr płatków jęczmiennych
sól
pieprz
2 łyżeczki słodkiej papryki
gałka muszkatołowa
1 cebula
3 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku i natki pietruszki
2 jajka
Kaszę gotować na bulionie 40 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodać płatki jęczmienne. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na łyżce oleju , dodać posiekany czosnek, wymieszać z kaszą. Do kaszy dodać przyprawy oraz zioła, doprawić do smaku. Ostudzić , dodać jajka, wymieszać. Formować kotlety i smażyć na oleju. Polecam z dodatkiem marchewki z groszkiem lub surówki i sosu np. grzybowego lub z tzazikami.
Przepis pochodzi ze starego numeru Sól i pieprz.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: