Makowiec (bez mąki) z polewą

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
Makowiec (bez mąki) z polewą

Ten makowiec od lat gości na moim stole wigilijnym. jest bez mąki i może dlatego taki dobry?

Składniki:
- 20 dag maku
- 20 dag cukru (można troszkę mniej)
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jaj
- 1 łyzka miodu
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie

Mak sparzyć i zmielić.
Margarynę utrzec z miodem, dodać cukier i żółtka.
Nastepnie dodać bułkę tartą proszek do pieczenia oraz ubite białka.
Wymieszać i dodać bakalie.
Wyłozyć na blachę i piec w piekarniku.

Gorący placek polać polewą:
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła

Włożyć do naczynia, podgrzać do rozpuszczenia cukru.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
w tym roku ten makowic oczywicie zagosci na swiatecnym stole
icon_smile.gif
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Siostro, a jak myslisz... :D
- czy mozna wykorzystac gotowa mase makowa?
- na jaka blache jest przepis?
- ile czasu i w jakiej temperaturze nalezy piec placek?

pozdrawiam
icon_smile.gif
 
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
to jest przepis na jedna prostokatna blache
piecze sie w 180 stopniach 40-50 minut

szczerze mowiac nigdy nie uzywałam gotowej masy makowej, wiec trudno mi odpowiedziec na Twoje pytanie
icon_rolleyes.gif


napisz mi prosze, jakie skladniki sa w tej masie
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Sklad masy makowej:
woda, mak niebieski, cukier, bakalie 10%(rodzynki, skorka pomaranczowa), miod sztuczny, serwatka, skrobia modyfikowana, kwas cytrynowy.
Zawartosc suchej masy: nie mniej niz 48%

Pytam o ta mase poniewaz nie mam dostepu do maku.
Ooooo .. wlasnie szukajac zdjecia mojej masy makowej dowiedzialam sie, ze ta sama firma produkuje "masa makowa blyskawiczna" - zaparzony i zmielony mak gotowy do zalania woda i uzyskania masy makowej... No gdybym wczesniej wiedziala to bym sobie takie cudo z PL przywiozla!

dziekuje Siostro za informacje o wymierach, czasie i temperaturze
icon_smile.gif


No i mysle, ze chyba mozna zaryzykowac i zamiast maku dodac te mase.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Juz sie ucieszylam
icon_mrgreen.gif

Tylko ja chyba z poczwornej porcji bym musiala zrobic jak na duza blache - zeby wysoki wyszedl
fiesgrins.gif

ALe wtedy jaj za duzo i margaryny i cukru chyba tez
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
U mnie makowiec zawsze jest z kg. maku, wiec stwierdzam, ze 20 dag bedzie zbyt malo
icon_wink.gif