Muffiny pomarańczowo-ananasowe z glazurką

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Mó pierwszy przepis na tej stronie ..
icon_razz.gif


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
spora szczypta soli
płaska łyżeczka sody
pół szklanki posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca (opcjonalnie- ja dałam bo mam kilogramową siatę
icon_razz.gif
)
100g masła miękkiego
1/2 do 3/4 szkl. cukru białego (ja dałam mniej, bo słodka jest glazura )
1 duże jajco
3/4 szklanki kwaśnej śmietany/ najzwyklejszego jogurtu/ maślanki naturalnej czy co tam wolicie ;)
kilka kropel olejku pomarańczowego
skórka starta z pomarańczy
6 albo i więcej (;) ) drobno pokrojonych plasterków ananasa z puszki

Pomarańczowa glazurka znaczy się lukier
icon_razz.gif

1/2 szklanki białego cukru
1/3 szklanki (80ml) świeżego (niekoniecznie
icon_razz.gif
) soku pomarańczowego


Przesiewamy mąkę z sodą i solą.
Jakieś 2 minutki ubijamy masło z cukrem (można ręcznie), następnie do masła dodajemy jajko i mieszamy do dokładnego połączenia. Dodajemy olejek pomarańczowy, skórkę i jogurt i po dokładnym wymieszaniu wsypujemy przesianą mąkę (tu wskazana niedokładność
icon_razz.gif
). Na koniec wrzucamy pokrojonego ananasa i orzeszki.
Mieszamy szybciutko i wstawiamy do piekarnika, piekąc jak zwykle- na metodę suchego patyka i do zrumienienia.
W czasie pieczenia przygotowujemy glazurę w kubku i pokrywamy nią jeszcze ciepłe muffiny
icon_smile.gif



Zdjęcia brak, bo zjedzone
icon_mrgreen.gif

Ale szczerze polecam - mięciutkie i smakowite.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: