Oponki z mojego dziecinstwa

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
składniki
1/2 kg bialego sera (bardzo dobrze zmielonego)
1 lyzeczka octu lub spirytusu
1/2 kg maki pszennej
3/4 kostki margaryny
3 zoltka
1 cale jajko
1 lyzeczka proszku do pieczenia lub sody
dwa cukry waniliowe (ok 6 lyzeczek)

1 litr oleju do smazenia
cukier puder do posypania

sposób przygotowania
zagniesc wszystkie skladnki jak na kruche ciasto, olej rozgrzac w glebszej brytwannie, ciasto rozwalkowac na grubosc ok. 0,5 do 1cm, wykrawac szklanka krazki a w srodku wykrawac kieliszkiem dziurke, wrzucac oponki do goracego oleju i smazyc z obu stron na zloty kolor. ukladac na reczniku papierowym, gdy lekko przestygna posypac obficie cukrem pudrem.


dodatkowe informacje
najlepsze sa jeszcze cieple...

_255462_n.jpg
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
zrobiłam i polecam
icon_biggrin.gif
moje wyglądają tak
icon_biggrin.gif


faworki%20013.jpg
 

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
Ostatnio próbowałam robić oponki z różnych przepisów i ten moja rodzinka zgodnym chórem oceniła jako zdecydowanie najlepszy. Pyyychotka.
To pisałam ja - Limnka w imieniu całej swojej rodzinki. :mrgreen:
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
dsc012688cj.gif

Ruziu oponki wyszly pyszne ;) znikaly jeszcze cieple
wszyskim bardzo smakowaly
:bussi:
dziekuje za przepis i porady :mrgreen:
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
belle, wyszly ci przesliczne, i widze nawet ze srodeczki, te malutkie koleczka tez upieklas :mrgreen: az mi slinka leci takie smakowite foto zrobilas
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
toż to sa oponki też z mojego dzieciństwa :dance: ...ale nic dziwnego skoro w tym samym miescie dziecmi byłyśmy :mrgreen:
Mój przepis jest identyczny i wspominam je z rozczuleniem.
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt , że podczas pieczenia nasiąkły strasznie tłuszczem
cry_1.gif
. Trzymałam się dokładnie proporcji składników , więc nie wiem gdzie tkwi problem. Pozostaje spróbować innego przepisu .
wink.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
można wrzucić mały kawałeczek ciasta i zobaczyć jak się zachowuje, czy od razu wypływa i zaczyna się smażyć czy nie, jak za gorący to też nie dobrze bo ciastko zbyt szybko zbrązowieje. Podobno też można wrzucić kawałek ziemniaka ale ja tak nigdy nie robiłam.
A serowe pączki wg mnie zawsze "piją" więcej tłuszczu niż te tradycyjne;
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Aguś25 także mam taki przepis i jest bardzo dobry.
Czytałam, że aby pączki i obwarzanki nie nasiąkały tłuszczem należy do tłuszczu( oczywiście zanim się go rozgrzeje, żeby nie pryskał) na którym się smaży dodać spirytusu. Dolałam. Chyba mniej wpiły tłuszczu. Dodatkowo usmażone słodkości wykładam na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi.
 

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Nie chcę zakładać nowego wątku, podrzucę więc moje oponki


„OPONKI”


4 op. Serka homogenizowanego ( po 200g) l
4 jaja + 4 żółtka
1 szk. cukru
1 cukier waniliowy
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,80 dag mąki wrocławskiej
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia

U mnie są obżartuchy i proporcja na ciasto jest spora!!!! 50 szt

• ciasto zagnieść jak na makaron ( nie takie twarde)
• rozwałkować na grubość ok. ½ cm
• wycinać szklanką koła- w kole np. kieliszkiem o jak najmniejszej średnicy oczka
• smażyć na rozgrzanym oleju jak pączki
• wykładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami
• posypać lekko cukrem pudrem


2zrzvhf.jpg


Jak zapewne zauważyłyście moje nie zawierają tłuszczu, prócz tego w którym są smażone. Moim zdaniem, są smaczniejsze niż wtedy gdy go dawałam.