Śmietankowe ciasteczka

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
Znalezione na forum kulinarnym Gazety Wyborczej. Wypróbowane i z czystym sumieniem polecane. Robi się naprawdę błyskawicznie, z talerza znikają jeszcze szybciej...

Składniki:
- 27 dag maki
- 25 dag masła
- 5 łyżek gestej śmietany
- 1 żółtko
- 1 białko do posmarowania, cukier kryształ do posypania

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie
ciasteczka. Posmarowac białkiem i posypać cukrem (mocno, bo w składnikach
ciasteczek nie ma przeciez cukru). Piec na blaszce wysmarowanej margaryną i
posypanej kaszą manną około 17 - 20 minut, w temp. 175 stopni, aż będą lekko
zarumienione.
Piekłam na papierze i wyszły znakomicie.
Są PYYYYYYSZNE.
 

Załączniki

  • P1100117aa.JPG
    P1100117aa.JPG
    69.3 KB · Wyświetleń: 0

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Kasiu, a ile ich wychodzi ? Czy ta garstka, co na talerzu ?
icon_wink.gif
 

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
JotHa @ 2 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=614365Kasiu, a ile ich wychodzi ? Czy ta garstka, co na talerzu ?
icon_wink.gif
Jotha wychodzi tego o wiele wiecej - to był mniejszy talerzyk z mniejszymi ciasteczkami. Na większym była (pisze "była" bo już jej nie ma) wysooka górkagwiazdek, kwiatków i katarzynek.

Właśnie wcinam resztkę z kawką z tej mojej filiżanki. Wbrew pozorom - naprawdę wygodnej
icon_biggrin.gif
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
mysle, że z tej porcji, to pewnie z dwie blachy takich drobnych będzie
icon_smile.gif

na blogu Dorotus, w komentarzach, jest pomysł, żeby posypac solą zamiast cukru - ciasteczka są listkujące, więc pewnie fajne krakersy by wyszły - niestety w lodówce chłodzi mi się kruche na szarlotkę, ale w środe zrobie na próbe słone i zdam relację
icon_smile.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Też znalazłam ten przepis na gorum gazeta i wypróbowałam - jest świetny. Ciasteczka mają mocno maślany smak i są jak francuskie. A roboty przy nich zdecydowanie mniej. Mnie bardziej smakowały te, które były mocniej przyrumienione.