IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

14 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Rogale marcinskie
bajaderka
post 3 Nov 2007, 00:26
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Robiac te rogale po raz pierwszy nie mialam zadnego odnosnika jak maja sie one smakowo do oryginalu - ale w ubieglym roku mialam okazje sprobowac prawdziwego, poznanskiego rogala i ze zdziwieniem stwierdzilam, ze te, ktore robie sama w niczym mu nie ustepuja icon_smile.gif

Nadzienie jest bardzo lekko zmodyfikowana wersja, ktora podala Jotka na fourm Mniama...

Ciasto:
1 szklanka cieplego mleka
1 lyzka suchych drozdzy
1 jajko
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
3 1/2 szklanki maki
3 lyzki cukru
szczypta soli
225g miekkiego masla (z tego 2 lyzki uzyjemy do ciasta)

Nadzienie:
30 dag bialego maku
10 dag pasty migdalowej (marcepanu)
3/4 szklanki cukru pudru
10 dag orzechow wloskich
10 dag zblanszowanych migdalow
1 lyzka kandyzowanej skorki pomaranczowej (mozna dac wiecej, do 2 lyzek)
2-3 lyzki gestej smietany
3 podluzne biszkopty, pokruszone na okruszki

Do posmarowania:
1 jajko rozbeltane z 2 lyzkami mleka

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 lyzki mleka

posiekane migdaly do posypania

Ciasto:
Suche drozdze wsypac do mleka, zostawic na kilka minut aby sie rozpuscily i dobrze wymieszac. Dodac jajko i wanilie i lekko wszystko pomieszac.
Make, cukier i sol wymieszac razem w duzej misce, dodac lekko miekkie maslo (2 lyzki) i rozetrzec palcami razem z maka.
Dodac rozczyn mieszajac lyzka lub reka, przelozyc ciasto na stolnice i lekko i krotko wyrobic, tylko do momentu kiedy ciasto stanie sie gladkie. Nie wyrabiac za dlugo - to ciasto powinno zostac lekko lepiace i chlodne. Uformowac je w prostokat, ulozyc na obroszonej maka blasze, przykryc folia i schlodzic w lodowce okolo 1 godziny.
Schlodzone ciasto przelozyc na stolnice i rozwalkowac na prostokat o wymiarach 30x15cm, tak aby krotsze strony stanowily gore i dol. Maslo rozsmarowac rownomiernie na ciescie (zostawic 1/2cm margines dookola). Zlozyc 1/3 ciasta od gory, nastepnie zlozyc dolna czesc tak aby przykryla to zlozenia (tak jak skladamy kartke papieru). Dobrze skleic brzegi i delikatnie wywalkowac w prostokat 25x17cm uzywajc jak najmnieszej ilosci maki do podsypywania. Zlozyc tak jak poprzednio i schlodzic na blasze przez 45 minut. Powtorzyc proces 3 razy, chlodzac ciasto miedzy walkowaniami przez 30 minut. Po zakonczeniu procesu ciasto dobrze zawinac i wlozyc do lodowki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc. Wyjac z lodowki na okolo 20 minut przed planowanym robieniem.
Wywalkowac na prostokat o wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciac wzdluz dlugiego boku na 2 czesci. Kazdy powstaly w ten sposob pasek pokroic na 12 trojkatow.

Nadzienie:
Mak i orzechy sparzyc goraca woda, po 15 minutach odcedzic i dobrze odsaczyc. Zmielic dwukrotnie w maszynce razem z migdalami. Paste migdalowa (marcepan) rozetrzec mikserem z cukrem pudrem, dodac zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekana skorke pomaranczowa. Dobrze wymieszac, dodac smietane - ale tylko tyle by uzyskac dosc zwarta ale plastyczna mase. Masa nie moze byc zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje dodajac smietane stopniowo. NIekoniecznie trzeba zuzyc cala ilosc smietany podaje w skladnikach.

Rozsmarowac nadzienie zostawiajac maly margines na wszystkich bokach trojkata - zwijac w rogaliki zaczynajac od podstawy. Ulozyc na wylozonej pergaminem blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia az podwoja objetosc, okolo 1 1/2 godziny.
Rozgrzac piekarnik do 180ºC, wyrosniete rogale posmarowac jajkiem rozbeltanym z mlekiem i piec okolo 20 minut az sie ladnie zezloca. Wyjac na druciana siateczke i jeszcze cieple polac lukrem. Mozna posypac posiekanymi migdalami.





Go to the top of the page
 
+Quote Post
urbasia
post 3 Nov 2007, 00:34
Post #2


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.533
Dołączył: 23-December 04
Skąd: prawie Warszawa
Użytkownik nr: 236



mniam.gif
Bajaderko, o tej porze taaaakie zdjęcia icon_wink.gif
Rogali pewnie nie zrobię, bom za leniwa jest, ale zastanawiam się, czy zwijając te rogaliki nie miałaś problemu z wychodzącym po bokach nadzieniem? Bo dosyć sporo go jest na cieście.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 3 Nov 2007, 00:44
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 40.502
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



ja juz widzialam te rogale i slina mi pociekla pod biurko.
Jak sie nazywa bialy mak? I mozna go zdobyc???
Ja nie wiem Aniu, gdzie Ty wykopujesz surowce. Musisz mieszkac w zaglebiu surowcowym a ja na najglebszym jego zapupiu.
Nigdy nie jadlam rogala marcinskiego icon_sad.gif i jestem gotowa skazac sie nawet na katorznicza robote wykonania, zeby tylko zjesc!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lis
post 3 Nov 2007, 00:58
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.333
Dołączył: 29-July 05
Użytkownik nr: 626



Ker, serdeńko nasączane alkoholem, w przyszłym roku dostaniesz w Wawie rogala. Osobiście ci go kupię na stacji metra Warszawa Ratusz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 3 Nov 2007, 01:09
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 40.502
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



HA! przynajmniej wiem gdzie!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 3 Nov 2007, 02:47
Post #6


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



kermidtku, bialy mak to prozaicznie white poppy seed icon_smile.gif Latwo go wytropic online ;) A ja mam dodatkowo wspanialy sklep z przyprawami - Penzey's (tez jest online) i tam kupuje icon_smile.gif
Warto go kupic chocby dla porowniania bo smakowo rozni sie bardzo od niebieskiego - robilam tez na Swieta makowiec warstwowy na kruchym spodzie, jedna warstwa niebieskiego maku a druga bialego... bardzo smaczny byl icon_smile.gif

Basiu, raczej nie mialam klopotu z nadzieniem icon_smile.gif W niektorych wyszlo sobie na wierzch, ale nie splynelo icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MMMK3
post 3 Nov 2007, 08:33
Post #7


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 417
Dołączył: 30-March 07
Użytkownik nr: 3.560



Bardzo dziekuję za przepis - na pewno zrobie, tym bardziej że w lodówce została częśc masy migdałowej po krajance (już schowanej do puszki) A właśnie, napisz mi proszę Bajaderko po jakim czasie krajanka najlepsza (bo postanowilam dzielnie nie sprawdzać icon_mrgreen.gif ) i jak długo można ja trzymać w puszce (czy np wytrzyma do Andrzejek?) Moja wyszła troszkę twardawa gruebel_2.gif

Twoje rogale powieszę sobie w kuchni jako wzór do naśladowania i ba pewno wypróbuję patent z prostokątem, bo dotąd tylko wałkowałam w koło daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajeczka
post 3 Nov 2007, 09:20
Post #8


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.167
Dołączył: 20-March 05
Skąd: Łódź
Użytkownik nr: 425



Ja widziałam takie u nas w sklepie, ale odpuściłam sobie. Chciałabym spróbowac takiego oryginalnego poznańskiego, a nie podróbki.

A co do tych Bajaderki to skąd wziąć biały mak???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tobatka
post 3 Nov 2007, 10:45
Post #9


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.700
Dołączył: 7-February 06
Skąd: Tobatkowo :)
Użytkownik nr: 1.354



Juz pisalam przy okazji watku o ksztalcie rogali, ze piekne i bardzo rasowe Ci wyszly, Bajaderko icon_smile.gif


CYTAT(Lis @ 3 Nov 2007, 00:58 ) *
Ker, serdeńko nasączane alkoholem, w przyszłym roku dostaniesz w Wawie rogala. Osobiście ci go kupię na stacji metra Warszawa Ratusz.

To nie to - trzeba do Poznania przyjechac i kupic certyfikowanego, nie podróby fiesgrins.gif fiesgrins.gif fiesgrins.gif Zapraszam! icon_smile.gif

A swoja droga, to ubolewam, ze w tym roku se nie najem - tylko na malego gryza sobie pozwole, bo Wojtek moglby nie byc zachwycony makiem, chocby najpyszniejszym, bialym... cry_1.gif cry_1.gif cry_1.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 3 Nov 2007, 11:10
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.448
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Piękne rogale. Chciałoby się od razu biec do kuchni i piec, gdyby nie brak białego maku....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MMMK3
post 3 Nov 2007, 11:12
Post #11


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 417
Dołączył: 30-March 07
Użytkownik nr: 3.560



A ja właśnie robię - z niebieskim icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 3 Nov 2007, 11:33
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.103
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



cudne!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 3 Nov 2007, 13:21
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



ale czy ten bialy mak to jest jakas odmiana maku czy tylko niebieski mak jakos specjalnie 'potraktowany'??

i jeszcze drugie pytanie : co moge zrobic jesli nie mam ustrojstwa do zmielenia maku?? icon_frown.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 3 Nov 2007, 13:48
Post #14


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.318
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Mak jest biały, szary i niebieski. Biały to jedna z odmian. Może kupisz już zmielony icon_question.gif U nas bywa w sklepach niebieski mak mielony na sucho. Ale ja nigdy nie kupowałam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 3 Nov 2007, 13:56
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



dzieki Hazo
nie, tutaj mielonego maku nigdy nie widzialam...
zreszta tu sie maku najczesciej uzywa jako 'ozdoby', makowcow i roznych takich np. nie znaja -)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lullaby
post 3 Nov 2007, 14:51
Post #16


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 172
Dołączył: 22-October 05
Użytkownik nr: 870



W-S-P-A-N-I-A-Ł-E!
Aż ślinka leci mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lis
post 3 Nov 2007, 17:50
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.333
Dołączył: 29-July 05
Użytkownik nr: 626



CYTAT(Tobatka @ 3 Nov 2007, 10:45 ) *
To nie to - trzeba do Poznania przyjechac i kupic certyfikowanego, nie podróby fiesgrins.gif fiesgrins.gif fiesgrins.gif

Jadłam. Bez różnicy fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tobatka
post 3 Nov 2007, 19:14
Post #18


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.700
Dołączył: 7-February 06
Skąd: Tobatkowo :)
Użytkownik nr: 1.354



CYTAT(Lis @ 3 Nov 2007, 17:50 ) *
Jadłam. Bez różnicy fiesgrins.gif

Się nie znasz, Lisie icon_smile.gif Widocznie za mało zjadłaś icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yoanka
post 3 Nov 2007, 21:12
Post #19


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.077
Dołączył: 14-May 06
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 1.748



A ja już jadłam w tym roku pfeif2.gif Z Elity chyba lubię najbardziej. W ogóle uwielbiam rogale marcińskie mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tobatka
post 4 Nov 2007, 10:17
Post #20


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.700
Dołączył: 7-February 06
Skąd: Tobatkowo :)
Użytkownik nr: 1.354



eee w tym roku nie raz jadlam, ale najlepiej smakuja te swieze, z 11-tego icon_smile.gif A ja tylko na malego gryza sie zalapie cry_1.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

14 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21st February 2018 - 00:33