Chleb z orzechami laskowymi

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Chleb z orzechami laskowymi
100_0042.jpg
http://thepassionatecook.typepad.com/thepa...nut-sourdo.html
wzorowałam sie na tym przepisie
1 bochenek o średnicy około 20cm
250 g zakwasu żytniego-na 14,16 godzin przed pieczeniem wziąć 1 łyżke zakwasu zytniego i po 120 g mąki żytniej(moja razowa) i wody ,wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej
100 g mąki żytniej
225 g mąki pszennej razowej
200 g wody
5 g soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 duża garść całych ,obranych orzechów laskowych
Połączyć wszystkie składniki(oprócz orzechów) w misce -ja wyrabiałam ręcznym robotem ,ok 8 minut,dodać orzechy i chwilę wyrabiać robotem,potem jeszcze jakieś 5 minut wyrabiałam ręka ciasto
Przełożyć do naoliwionej miski ,włożyć do foliowej torebki miskę z ciastem ,zostawic na ok 1,5 godziny do wyrośniecia ( po 30 minutach 1 raz składałam ciasto)
Zrobić okrągły bochenek i włożyć do wyłożonego ściereczką(ściereczka posypana mąką) durszlaka,nakryć i zostawić na 1-1,5 godziny do wyrośniecia
Piec z para w temperaturze240 stopni 15 minut i w temperaturze 220stopni 20 minut(ja piekłam na kamieniu)
Wystudzić
100_0045.jpg
 

Załączniki

  • 100_0042.jpg
    100_0042.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 0
  • 100_0045.jpg
    100_0045.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
piekny chleb Margot!!

a moge zapytac dlaczego nalezy ciasto wlozyc do durszlaka??
denknach.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,416
113
Margot @ 12 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=620968Hazo chcę!Ale nie wiem gdzie są
a ze skorupek obrane są
A ja myślałam, że nie
icon_mrgreen.gif
(to oczywiście żart).

Jak wpadnie mi w ręce jakieś odpowiednie pudełko, to mogę Ci wysłać. Kiedyś kupiłam chyba w mieszankach (tu jest zdjęcie https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...t&p=248819) i raz spróbowałam, ale bez kamienia nie umiem upiec chleba bez garnka czy foremki i trochę zawadza mi w szafce. Zapłacisz mi tylko za przesyłkę. Jest okrągły zbijany, typowy do chleba.
Jeśli chcesz - napisz.