Ryba w jasnej zalewie*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Składniki:

1/2 kg ryby

2 jajka

1 filiżanka mąki

masło do smażenia(dałam olej)

Zalewa:

1 l mocnego bulionu

1 cebula

1-2 marchewki

1 łyżka octu 30%(dałam 5 łyżek 10%)

1/2 łyżeczki cukru(dałam 1 łyżkę)

pieprz,liść laurowy,3-5 goździków,ziele angielskie


Wykonanie:

1 litr mocnego,rybnego lub warzywnego bulionu, lub do 1 l wrzącej wody wsypać 1 łyżkę rosołu drobiowego albo łyżkę wegety.

Cebulę i marchewkę pokroić w półtalarki i 2-3 minuty obgotować w tym bulionie,wlać ocet,cukier i pozostałe składniki.

W zalewie powinno się wyczuwać kwaśny smak,bo gdy ryba wciągnie zalewę,nie będzie już taka kwaśna.

Rybę pokroić na małe porcje,posolić,obtaczać w mące -jajku-mące i smażyć na oleju.

Obsmażoną rybę włożyć do gorącej zalewy.


Wzorowałam sie na przepisie
Ljubasik z rosyjskiej stronki COOK-TALK

ryba_w_bialej_zalewie.jpg
 

Załączniki

  • ryba_w_bialej_zalewie.jpg
    ryba_w_bialej_zalewie.jpg
    140.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
ale pysznie wyglada
mniam.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,354
3,616
113
Bardzo ciekawy przepis i świetne zdjęcie.
icon_smile.gif

Ile ją trzeba przechowywać w tej zalewie, zanim zacznie się nadawać do jedzenia?
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Już na drugi dzień jest dobra.Zazwyczaj robię wieczorem,a rano zaczynam podjadać,chociaż ostatnio mam na nią więcej amatorów.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,354
3,616
113
Łaski nie robią - najwyżej zjem sama. Mnie smakuje....
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif


ryba_w_zalewie.jpg
 

Załączniki

  • ryba_w_zalewie.jpg
    ryba_w_zalewie.jpg
    29.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: