Śledzie marynowane "po domowemu" (kuchareczka?)*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
8 śledzi Bismarck
100g majonezu sałatkowego
150g jogurtu naturalnego
1/8 litra słodkiej śmietanki
3-4 łyżki zalewy z ogórków konserwowych
2 jabłka
5 ogórków konserwowych
5 cebul
1 pęczek koperku
sól, pieprz, szczypta cukru

W garnku zagotować wodę i wrzucić półkrążki cebuli. Blanszować około 2min. żeby straciła ostrość. Zblanszowaną cebulę wrzucić na sito i przelać zimną wodą. W misce wymieszać majonez, jogurt, zalewę do ogórków i śmietankę. Ogórki i jabłka pokroić w kostkę wrzucić do sosu, dodać cebulę. Posolić, przyprawić pieprzem i cukrem wsypać posiekany koperek. Śledzie włożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub porcenalowego z pokrywką. Zalać sosem. Marynować conajmniej 2 godz. w lodówce.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: