Makowiec

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
S6300741.JPG

Ciasto kruche

1 szkl mąki pszennej
100 g margaryny
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do piecz.

Wszystkie składniki zagnieść, odłożyć do lodówki na 20 min.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki o wymiarach 26 x 24 cm.

Masa makowa

1 1/2 szkl maku
100 g mieszanki skórek kandyzowanych
50 g rodzynek
50 g oleju
8 jajek
6 łyżek cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki kaszy manny

Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie.
Białka ubić na sztywno.
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki (białka na końcu), wymieszać.

Masę makową wyłożyć na ciasto. Piec ok 60 min w 180 st.

Udekorować polewą.
 

Załączniki

  • S6300741.JPG
    S6300741.JPG
    2.7 MB · Wyświetleń: 3

akata

Member
Lis 19, 2005
48
0
0
Dostałam takie ciasto od teściowej na święta, bardzo smaczne. Uwielbiam ciasta z makiem.

Pozdrawiam świątecznie!
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Fajna alternatywa dla drożdżowego makowca, napewno go zrobię!!!!!
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Dla mnie makowiec to musi być głównie masa makowa
lecker.gif
Nie lubię makowców, które mają mało masy a dużo ciasta. Dlatego zrobiłam ten makowiec i bardzo nam smakował
lecker.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Nie musi byc. Jest go bardzo malo. Ciasta znaczy sie
icon_wink.gif