Brukselka w musztardzie

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
brukselki
musztarda
sól, pieprz, trochę cukru

Ewentualnie:
marchewka (talarki)
pieczarki (paski)
ogórki kiszone (kostka)
koperek

Do garnka wlać troche wody (woda posolona, pocukrzona i popieprzona
icon_wink.gif
)
Jak wersja z marchewką to daje ją na dno (jest twardsza i wymaga "mocniejszego" gotowania)
Brukselki (jak wieksze to kroje na mniejsze - takie na 1 kęs) wrzucam na marchewke. Jak warzywa sie podgotują (brukselka prawie na parze sie robi) daje koperek (mrozony mam) i musztardę - łyzka, dwie - zależy ile w garnku warzyw i jak ostra musztarda.
Przykrywam garnek, wylaczam prąd - warzywa dochodzą.
Czasem na wierzch daję kilka różyczek kalafiora i pieczarki. Lubie tez dac ogorka kiszonego.

Ja jem jako samodzielne danie
mniam.gif
ale można podać do ziemniaków
icon_biggrin.gif
 
Gru 30, 2007
28
0
0
Ilona, a możesz podać jakieś proporcje? Rozumiem, że "trochę wody" musi przykrywać wszystkie warzywa? Jakieś czasy? Z góry dziękuję, bo uwielbiam bruselkę, a mało jest na nią przepisów
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wody - zależy ile chcesz mieć "sosu musztardowego".
Ja leję na dno (zeby marchewę przykryła). W razie jak sie wygotuje mozna spokojnie dolac.

A proporcje - to juz zalezy od Ciebie. Ile zjesz
icon_wink.gif
Ja sobie caly garnek gotuje zawsze (mały garnek
icon_wink.gif
)

Czas... Marchewki sie gotuja to ja sobie oczyszczam brukselkę i wrzucam jak mam przygotowana. Ja lubie warzywa raczej twardawe, wiec tak kolo 10-15 min wystarcza zeby pychotka wyszła
icon_mrgreen.gif


Zamiast koperku mozesz dać pietruszkę
daumen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
szczypiorek
daumen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja akurat szczypiorku nie lubie ale jeśli ktoś tak to pewnie dobre zestawienie
icon_wink.gif


Jeszcze mi sie przypomniało, że brukselkę można z bułką tartą zrobić
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wyciągam, bo się zaczął sezon brukselkowy
icon_mrgreen.gif

Z pietruszką tym razem
lecker.gif


bru.jpg
 

Załączniki

  • bru.jpg
    bru.jpg
    22.9 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Oto moja modyfikacja: ugotowana brukselka, z solą do smaku. Potem zasmażka z masła i mąki, aby zagęścić sos. Potem czubata łyżka musztardy i łyżka posiekanego koperku. Pyyyszne!

bruks_w_musztardzie.JPG
 

Załączniki

  • bruks_w_musztardzie.JPG
    bruks_w_musztardzie.JPG
    97 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
a co w tym dziwnego?
icon_cool.gif

Ja sie dziwię, że Ty go nie dodajesz!
Ja w niektórych potrawach muszę mieć koperek, np. w duszonej kapuście.
O.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nie daje koperku, bo dominuje tu musztarda. Jak chce miec brukse z koperkiem to nie daje wtedy musztardy
icon_wink.gif

rofl.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
A mi tu i jedno i drugie pasuje
icon_razz.gif