- Sie 9, 2007
- 4,004
- 0
- 0
Farsz:
25 dag kaszanki gryczanej
2 duże cebule
4-5 wątróbki drobiowe
spore kwaśne jabłko
majeranek
olej
sól, pieprz
Kaszankę pokroić i rozetrzećwidelcem. Dodać usmażone na oleju i drobno posiekane wątróbki i cebule, miąższ jabłka (ze skórką)pokrojony w kosteczkę i troche majeranku. Wymieszać, doprawić pieprzem - powinno byc dośc pikantne.
Polecam w cieście drożdżowym pieczonym w piekarniku 200 C przez 20-25 min. Ciasto posmarować rozkłoconym jajkiem i ponakłówać przed pieczeniem
Ciasto drożdżowe:
25 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
3łyżki oliwy
pół lyżeczki cukru i soli
ok. 3/4 szkl. letniej wody lub mleka
odrobine pikantnych ziół - majeranek, tymianek, oregano....
Przesiana mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami i taką ilością powoli dolewanej wody by powstała zwarta masa.
Dodać oliwę i zioła i zagnieść gładkie ciasto, uformować w kulę, oprószyć mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.
25 dag kaszanki gryczanej
2 duże cebule
4-5 wątróbki drobiowe
spore kwaśne jabłko
majeranek
olej
sól, pieprz
Kaszankę pokroić i rozetrzećwidelcem. Dodać usmażone na oleju i drobno posiekane wątróbki i cebule, miąższ jabłka (ze skórką)pokrojony w kosteczkę i troche majeranku. Wymieszać, doprawić pieprzem - powinno byc dośc pikantne.
Polecam w cieście drożdżowym pieczonym w piekarniku 200 C przez 20-25 min. Ciasto posmarować rozkłoconym jajkiem i ponakłówać przed pieczeniem
Ciasto drożdżowe:
25 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
3łyżki oliwy
pół lyżeczki cukru i soli
ok. 3/4 szkl. letniej wody lub mleka
odrobine pikantnych ziół - majeranek, tymianek, oregano....
Przesiana mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami i taką ilością powoli dolewanej wody by powstała zwarta masa.
Dodać oliwę i zioła i zagnieść gładkie ciasto, uformować w kulę, oprószyć mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: