Babeczki koreczki z rumowym i waniliowym smakiem

elzusia

Member
Cze 25, 2007
435
0
0
Zrobilam wczoraj dla gosci-odniosly sukces(u nas w domu tez lubiane).Polecam.

Bardzo fajny przepis na jakies przyjecie,znalazlam go w dodatku specjalnym gazety Cuisine Actuelle,ktora czesto gosci u nas w domu.

165 gr maki
15 gr cukru
10 gr swiezych drozdzy
10 cl mleka
2 jajka
50 gr masla

na syrop i dekoracje
20 cl smietany kremowki
300 gr cukru
op cukru waniliowego
10 cl rumu
1 laska wanilii

1Rozpuscic drozdze w cieplym mleku.Ubic jajka z cukrem i szczypta soli.Dodac make i rozczyn z drozdzy.Mieszac powoli.Dodac miekkie maslo.Wyrabiac ciasto jeszcze 5 min.

2Wysmarowac maslem foremki do muffinek,wypelnic kazda do polowy.Zostawic do wyrosniecia ok.30 min w cieplym miejscu.Rozgrzac piekarnik do 200°.Kiedy nasze babeczki wyrosna,wstawic do piekarnika,zmniejszyc temperature do 180° i piec ok 15-20min.

3Syrop:zagotowac 35cl wody z cukrem-jakies 10min,po zdjeciu z ognia dodac rum.Wyjac babeczki z foremki,wstawic do naczynia i polewac goracym syropem,kilka razy.Odlozyc do ostygniecia.
4Przed samym podaniem,ubic smietane dodac cukier waniliowy i srodek laski wanilii.Mozna polozyc tez kilka malin,albo i innych owocow.

Jesli deser ten robiony jest dla dzieci mozna zastapic rum jakims innym syropem.

Koreczki sa mieciutkie i bardzo dobrze smakuja do kawy.


baby_koreczki.JPG
przepis tutaj
 

Załączniki

  • baby_koreczki.JPG
    baby_koreczki.JPG
    1.6 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: