- Cze 25, 2007
- 3,049
- 0
- 0
CYTRYNOWIEC
CIASTO:
1 szklanka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Do żółtek wsypać proszek, dodać ocet i wymieszać. Z białek ubić sztywna pianę z odrobiną soli, jak będzie sztywna dodać porcjami cukier i jeszcze troche ubijać. Połączyć żółtka z pianą, chwilkę ubijac dosypując porcjami obydwie mąki przesiane przez sitko. Na blachę wysypaną bułką tartą wyłożyć ciasto i piec jak biszkopt w 180 stopniach przez 20-25 min.
MASA:
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
sok z 1 dużej cytryny
1 szklanka wody
1/2 szklanki zimnego mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wodę zagotować z cukrem i wanilią, masłem i sokiem z cytryny. Mąkę rozmieszać w zimnym mleku i wlać na gotującą się masę, jak budyń! Intensywnie mieszając.
Masę lekko ostudzić i jeszcze ciepłą przełożyć przekrojone ciasto.
LUKIER:
Jak kto umie , ja robię z przepisu Nigelli czyli:
2 duże białka
3 szklanki cukru pudru ( zawsze daję mniej i jest ok )
1 łyżka soku z cytryny
Połączyć białka z cukrem pudrem i ubijać mikserem ok 5 min. średnia prędkość aż masa będzie zwarta i błyszcząca. Dodać sok z cytryny to trochę rozrzedzi i ubijać jeszcze kilka minut
CIASTO:
1 szklanka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Do żółtek wsypać proszek, dodać ocet i wymieszać. Z białek ubić sztywna pianę z odrobiną soli, jak będzie sztywna dodać porcjami cukier i jeszcze troche ubijać. Połączyć żółtka z pianą, chwilkę ubijac dosypując porcjami obydwie mąki przesiane przez sitko. Na blachę wysypaną bułką tartą wyłożyć ciasto i piec jak biszkopt w 180 stopniach przez 20-25 min.
MASA:
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
sok z 1 dużej cytryny
1 szklanka wody
1/2 szklanki zimnego mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wodę zagotować z cukrem i wanilią, masłem i sokiem z cytryny. Mąkę rozmieszać w zimnym mleku i wlać na gotującą się masę, jak budyń! Intensywnie mieszając.
Masę lekko ostudzić i jeszcze ciepłą przełożyć przekrojone ciasto.
LUKIER:
Jak kto umie , ja robię z przepisu Nigelli czyli:
2 duże białka
3 szklanki cukru pudru ( zawsze daję mniej i jest ok )
1 łyżka soku z cytryny
Połączyć białka z cukrem pudrem i ubijać mikserem ok 5 min. średnia prędkość aż masa będzie zwarta i błyszcząca. Dodać sok z cytryny to trochę rozrzedzi i ubijać jeszcze kilka minut