Ucierana babka z brązowym cukrem

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
Ciasto

1 szklanka niesolonego masla, w temp. pokojowej (dalam kostke)
2 szklanki brazowego cukru
1 szklanka zwyklego cukru
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
6 jajek, w temp. pokojowej
3 szklanki maki
1/2 lyzeczki soli
1 szklanka kwasniej smietany (dalam gesty jogurt i tak z lyzke soku z cytryny)
1/4 lyzeczki sody

Polewa

6 lyzek cukru pudru
2 lyzki masla, stopionego
1 lyzka wody
1 lyzeczka wanilii (nie napisano jakiej - dalam ekstrakt)

Nagrzac piekarnik do 140˚C (oryg. to 275 F), natłuścić i wysypac maka forme do babki.
Na wysokich obrotach ubijac maslo, cukry i ekstrakt waniliowy, az masa stanie się puszysta. Nadal ubijając dodawac po jednym jajku.
Wymieszac make i sol. W osobnej misce polaczyc kwasna śmietanę i sode.
Do masy maslanej wmieszac make i śmietanę, po kilka lyzek, zaczynając i konczac na mace.
Ciasto przełożyć do formy i piec przez 20 minut w temp. 140˚C (oryg. to 275 F), podwyższyć temp. do 190˚C (oryg. to 375 F) i piec ok. 40-50 minut. W razie wątpliwości testowac patyczkiem 
Wymieszac wszystkie składniki polewy.
Ciasto po wyjeciu z piekarnika odstawic do wystygnięcia. Polac polewa i gotowe.