Czekoladowe ciasto lekkie jak chmurka

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Pyszne, mocno czekoladowe, niemal kremowe.
Polecam dla czekoladowych maniaków.
icon_smile.gif


chocolate_cloud_cake_2.JPG chocolate_cloud_cake_4.JPG


Czekoladowe ciasto lekkie jak chmurka

"Bittersweet Chocolate Cloud Cake" wg Tyler Florence

Ciasto:
1 + 1/3 szkl. Cukru
3/4 szkl. Świeżo zaparzonej kawy
200 g gorzkiej, dobrej czekolady (min. 62% zawartości kakao), drobno posiekanej
2/3 szkl. Ciemnego kakao dobrej jakości
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka Brendy (ja zamieniłam na ekstrakt waniliowy)
3 żółtka jaj + 6 białek
1/3 szkl. mąki pszennej (użyłam tortowej)

Glazura:
Ok. 17 dag czekolady deserowej, drobno pokrojonej
1/2 szkl. Śmietany kremówki (użyłam 30%)
2 łyżki miodu

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C.
Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Boki tortownicy, oraz wyłożone dno - wysmaruj masłem.
Owiń szczelnie foremkę od zewnątrz folią aluminiową.
Przygotuj dużą blachę o wyższych brzegach, będzie potrzebna do wodnej kąpieli.


Ciasto:
W rondelku zagotuj świeżo zaparzoną kawę z 1 szklanką cukru. Pomieszaj, by rozpuścił się cukier.
Zmniejsz płomień na minimalny, dorzuć 200 g pokrojonej czekolady. Mieszaj cały czas, aż do rozpuszczenia czekolady. Zdejmij z ognia, dosyp sól i kakao – dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj ekstrakt waniliowy (lub brandy), wymieszaj. Masa powinna być gładka.
Odstaw na 10 minut do ostygnięcia.
Dokładnie mieszając, wbij kolejno 3 żółtka, a następnie mąkę.

Z 6 białek ubij pianę. Stopniowo dosypuj 1/3 szklanki cukru. Piana powinna być mocno sztywna.
Gotową pianę dokładaj partiami do czekoladowej masy i bardzo delikatnie wymieszaj do połączenia obu mas (najlepiej robić to ręcznie silikonową szpatułką).

Masę wlej do przygotowanej tortownicy, wygładź wierzch.
Wstaw do drugiej, większej blachy. Do dodatkowej blachy wlej gorącej wody, na wysokość ok. 1,5 -2cm.
Piecz w kąpieli wodnej przez ok. 35 minut. Włożona w środek ciasta wykałaczka powinna być lekko oblepiona ciastem (nie czekać do suchości patyczka, bo ciasto starci swoja delikatną, musową konsystencję).
Dobrze wystudzić ciasto. Zdjąć obręcz tortownicy i ostrożnie wyjąć ciasto na paterę, zdejmując jednocześnie ze spodu papier do pieczenia.

Przygotuj glazurę:
W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę. Wmieszaj 2 łyżki miodu. Wsyp posiekaną czekoladę i mieszaj, aż do rozpuszczenia.
Zdejmij z płomienia i odstaw do ostygnięcia.

Wylej glazurę na ciasto, rozprowadź nożem.
Podawać od razu, lub chłodzone w lodówce.

Smacznego!
 

Załączniki

  • chocolate_cloud_cake_2.JPG
    chocolate_cloud_cake_2.JPG
    79.5 KB · Wyświetleń: 3
  • chocolate_cloud_cake_4.JPG
    chocolate_cloud_cake_4.JPG
    72 KB · Wyświetleń: 3

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Małgoś apetycznie wygląda to ciasto
lecker.gif
a zdjęcia cudne; muszę wypróbować je.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Boskie zdjęcia. Znam kogoś, kto byłby zainteresowany
icon_mrgreen.gif

Mocno czuć tę kawę?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
super wygląda to ciasto
mniam.gif

podłączam się do pytania Sini
icon_mrgreen.gif
bardzo czuć kawę? a może mogę ją zastąpić wodą? mlekiem?
gruebel_2.gif
 

Cynaderka

Member
Lip 25, 2007
21
0
0
Baaaardzo apetyczne zdjęcia
icon_smile.gif
Przy najbliższej okazji wypróbuje. Małgoś czy ono jest może w stylu Brownis, czy nie bardzo?
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

graziab

Member
Lis 16, 2007
39
0
0
Zrobilam wczoraj z polowy skladnikow, w 18cm tortownicy i bez polewy...Genialne!!! Jeszcze cieple jedlismy z kulka lodow waniliowych, a dzisiaj posmarowalam podgrzana nutella....Dzisiaj bylo jeszcze lepsze...
Stanowczo do powtorzenia, to jest to,co czekoladowe tygryski lubia najbardziej...przepyszny, wilgotny czekoladowy mus...
Dzieki za przepis!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dioda87

Member
Mar 8, 2007
58
0
0
Dziś na kuchnia.tv oglądałam program gdzie właśnie robili to ciacho i nabrałam na nie strasznej ochoty tylko w oryginalnym przepisie jest jeszcze 1/4 łyżeczki dwuwinianu potasu ( ang. cream of tartar) i zastanawiałam się cóż to jest, ale widzę, że w twoim przepisie zostało to pominięte a ciasto wszystkim wyszło:) Chyba wypróbuję
icon_smile.gif
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Cream of tartar pominęłam, bo rzeczywiście w naszych sklepach chyba nie do dostania?
Z tego co pamiętam, w oryginalnym przepisie został użyty do usztywnienia piany z białek.
Nie mam pojęcia jak bardzo ten kwasny winian potasu wpływa na konsystencję ciasta.
gruebel_2.gif
natomiast wygląda na to, ze niezbędny nie jest.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: